Anda Pengunjung Ke :

Wednesday, 11 December 2013

WAJAH-WAJAH : Tuanku Syed Putra dan Tengku Budriah.

Assalamualaikum. Kita teruskan segmen WAJAH-WAJAH yang menampilkan gambar-gambar kenangan Raja-raja dan Permaisuri-permaisuri yang pernah bertakhta di negara kita. Kali ini giliran pasangan DiRaja dari negeri Perlis Indera Kayangan iaitu Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Almarhum Tuanku Syed Harun Putra Ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail dan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Almarhum Tuanku Tengku Budriah Binti Almarhum Tengku Ismail. Baginda berdua merupakan Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong ke 3 bermula tahun 1960 hingga 1965. Baginda berdua merupakan pasangan pertama yang menghabiskan tempoh 5 tahun di atas takhta persekutuan. Baginda berdua juga merupakan satu-satunya Raja dan Permaisuri bagi negara Singapura yang menganggotai Persekutuan Malaysia sebelum keluar dari Malaysia pada tahun 1965. Baginda berdua mendirikan rumah tangga pada tahun 1941. Menaiki takhta negeri Perlis pada tahun 1945 sehingga kemangkatan Tuanku Syed Putra pada tahun 2000. Baginda berdua dikurnikan 10 orang cahaya mata. Tuanku Syed Putra memerintah Perlis selama 55 tahun sebelum mangkat pada usia 80 tahun akibat sakit jantung di Institut Jantung Negara. Tengku Budriah meneruskan kehidupan sebagai Raja Perempuan Besar Perlis sehingga kemangkatan baginda akibat sakit tua pada tahun 2008 di usia 84 tahun.


Potret rasmi sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong  dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong ke 3.

Potret rasmi sebagai KDYMM Raja Perlis dan KDYMM Raja Perempuan Perlis. Baginda berdua juga merupakan pasangan DiRaja paling senior pada dekad 90 an.

Baginda berdua ketika zaman muda. Gambar ini berkemungkinan diambil sekitar awal tahun 1960 an.

Baginda berdua baru turun dari pesawat untuk menghadiri mesyuarat Majlis Raja-Raja di negeri Terengganu.

Baginda berdua membuat lawatan rasmi ke negara Jepun. Baginda berdua diberi sambutan negara oleh Maharaja Jepun Maharaja Hirohito dan Maharani Nagako.

Tuanku berdua berangkat menuju ke Parlimen untuk perasmian penggal Parlimen. Baginda berdua merupakan pasangan Yang Di Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong termuda apabila menaiki takhta persekutuan sewaktu masing-masing berusia 40 tahun dan 36 tahun.

Baginda berdua menghadiri satu majlis rasmi di Istana Negara pada tahun 1990 an.

Tuanku berdua berangkat ke Balairong Seri Istana Negara untuk menyaksikan Istiadat Pertabalan rakan baik baginda berdua iaitu Tuanku Jaafar dan Tuanku Najihah yang menaiki takhta persekutuan pada tahun 1994.

Tuanku Syed Putra menerima tabik hormat semasa istiadat Hari Keputeraan baginda. Turut menemani baginda ialah Tengku Budriah dan juga isteri Perdana Menteri YABhg Tun Sharifah Rodziah Barakbah ( di belakang Tengku Budriah).

Baginda berdua di Stadium Utama Kangar semasa Sambutan Jubli Emas Pemerintahan Tuanku Syed Putra pada tahun 1995. Turut berangkat Tuanku Syed Sirajuddin dan Tuanku Fauziah.

1 comment:

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...