Anda Pengunjung Ke :

Friday, 30 May 2014

Istiadat Pemakaman Almarhum Sultan Azlan Shah..

Setelah selesai Istiadat Penghormatan Terakhir dan Istiadat Pengisytiharan Sultan Perak ke 35, jenazah Almarhum Sultan Azlan Shah telah diarak dari Istana Iskandariah menuju ke Masjid Ubudiah untuk disolatkan dan kemudian dimakamkan di Makam DiRaja Al Ghufran. Terdahulu, Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah diisytiharkan sebagai Sultan Perak menggantikan ayahanda baginda. Setelah itu, Sultan Perak yang baharu akan mencium keranda Almarhum dan serentak dengan itu 86 das tembakan kedengaran menandakan umur Almarhum. Jenazah Almarhum dibawa keluar dari Balairong Seri Istana dan diletakkan di sebuah pedati khas yang diberi nama Seraja DiRaja. Jenazah baginda diangkat oleh para tentera dan diiringi oleh kerabat DiRaja serta ribuan rakyat yang amat kasihkan Almarhum. Seterusnya jenazah baginda disolatkan di Masjid Ubudiah dan kemudiannya dibawa ke Makam DiRaja untuk disemadikan. Istiadat pemakaman dijalankan penuh adat istiadat DiRaja. 

Almarhum Sultan Azlan dimakamkan bersebelahan Almarhum Raja Ashman, anakanda baginda yang mengkat akibat asma. Istiadat pemakaman selesai pada pukul 6.40 petang dengan diiringi hujan renyai-renyai. Setelah dimakamkan,Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria membacakan talkin serta doa dan tahlil. 

Istiadat dihadiri oleh Balu Almarhum Tuanku Bainun, Sultan Nazrin Shah serta Tuanku Zara Salim. Turut berangkat Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah serta Raja Dihilir Perak Raja Jaafar serta Raja Puan Muda Raja Mahani serta kerabat DiRaja yang lain. Turut serta ialah Timbalan Perdana Menteri serta isteri dan Menteri Besar Perak beserta isteri.Setelah selesai mengangkat sumpah, jenazah Almarhum diangkat untuk dibawa ke Masjid Ubudiah.Ribuan rakyat turut mengiringi jenazah Almarhum sepanjang perjalanan terakhir baginda ke Istiadat Pemakaman.

Para pembawa Darjah Kebesaran Almarhum/

Sultan Selangor serta Sultan Nazrin Shah turut serta.Suasana di hadapan Istana Iskandariah.

Solat jenazah di Masjid Ubudiah.

Sultan Sharafuddin, Sultan Nazrin, Tuanku Bainun dan Tuanku Zara Salim.

Tuanku Bainun menyiram air mawar di makam suami baginda.

Sultan Perak menyiram air mawar ke makam ayahadan baginda.

Suasana ketika Istiadat Pemakaman.


3 comments:

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...