Anda Pengunjung Ke :

Wednesday, 4 May 2016

Y.A.M. Tengku Putri Utama Perlis Mangkat.

AL FATIHAH..


Yang Amat Mulia Tengku Putri Utama Perlis
Dato' Seri DiRaja Hajah Sharifah Salwa Binti Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail,
S.S.P.J., S.P.M.P.
27. Februari. 1942 - 4. Mei. 2016

Dukacita dimaklumkan bahawa Yang Amat Mulia Tengku Putri Utama Perlis Dato' Seri DiRaja Hajah Sharifah Salwa Binti Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail telah mangkat pada jam 11.15 pagi tadi di Wad DiRaja Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star. Beliau yang juga merupakan kekanda sulung Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail mangkat pada usia 74 tahun. Tengku Puteri Utama Sharifah Salwa merupakan puteri sulung kepada Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail dan Almarhum Tengku Budriah. Berita kemangkatan Almarhum Tengku Puteri Utama disampaikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis Ahmad Zamri Khairuddin melalui RTM. 

Jenazah Almarhum berlepas dari Hospital Sultanah Bahiyah pada pukul 12.15 tengah hari menuju ke kediaman rasmi Almarhum, Sri Kesayangan. Istiadat pemghormatan terakhir berlangsung bermula jam 1.15 petang hingga 2.30 petang. Manakala untuk kerabat diraja pula bermula pukul 3.30 hingga 4.00 petang. Jenazah Almarhum disembahyangkan di Masjid Tuanku Syed Putra Kangar selepas solat Asar dan dimakamkan di Makam DiRaja Arau pada pukul 4.45 petang. Menurut anakanda saudara Almarhum. D.Y.T.M Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizzuddin, Almarhum dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah kerana menghidap demam denggi berdarah semenjak beberapa hari lepas. 

Almarhum Tengku Puteri Utama mendirikan rumah tangga dengan Almarhum Tengku Sulaiman Ibni Tengku Abu Bakar pada 20 Mei 1962 di Istana Negara. Tengku Sulaiman mangkat pada tahun 1999. Almarhum Tengku Puteri Utama meninggalkan seorang putera dan 3 orang puteri berserta beberapa orang cucunda. Ucapan takziah diucapkan kepada D.Y.M.M. Raja Perlis dan kepada seluruh kerabat diraja Perlis. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Almarhum. 

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...