Anda Pengunjung Ke :

Friday, 13 January 2012

BELASUNGKAWA: YAM Tunku Tun Maimunah Almarhum Sultan Ismail...


BELASUNGKAWA khas untuk Almarhum YAM Tunku Tun Maimunah atas kemangkatan beliau hari ini.Diputerikan sebagai Yang Amat Mulia Tunku Tun Maimunah Binti Almarhum Sultan Ismail Al Khalidi,D.K.,P.I.S. pada 12 Februari 1939 di Istana Semayam Johor Bahru.

Merupakan puteri bongsu kepada Almarhum DYMM Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Ibrahim dan Almarhum DYMM Sultanah Aminah Binti Ungku Ahmad.Dua orang kekanda beliau adalah Almarhum DYMM Sultan Iskandar dan Almarhum DYAM Tunku Abdul Rahman.


Beliau yang lebih dikenali sebagai Tunku Gedong telah mendirikan perkahwinan dengan YAM Tunku Tan Sri Osman Ibni Almarhum Tunku Temenggong Ahmad yang juga merupakan sepupu beliau.Perkahwinan pasangan ini dikurniakan dua orang putera dan dua orang puteri.Anakanda beliau terdiri daripada YM Tunku Abdul Jalil,YM Tunku Fatimah,YM Tunku Zahrah dan YM Tunku Ahmad.


Beliau yang menetap di Istana Bukit Gedong Johor Bahru banyak menghabiskan masa bersama keluarga.Gemar memasak dan juga berkebun,beliau pernah dijemput untuk rancangan masakan di TV9 RESEPI ISTANA.Dalam rancangan ini beliau menunjukkan kepakarannya dalam bidang masakan.

Ramai yang tertanya-tanya kenapa beliau digelar Tunku Gedong.Almarhum bonda beliau Almarhum Sultanah Aminah mengenali seorang Arab dan menceritakan pengalaman baginda yang apabila melahirkan puteri pasti akan meninggal semasa kecil.Jadi baginda Sultanah merasa takut untuk melahirkan puteri lagi.Namun,orang Arab itu memberi jaminan bahawa Tunku Maimunah akan selamat dilahirkan dan mulai dari itulah beliau dipanggil Tunku Gedong sehinggalah kemangkatan beliau.
Bersama suami Tunku Osman dan anakanda-anakanda.

Pada penghujung tahun lepas beliau dikhabarkan gering.Beliau menghidap penyakit jantung,kencing manis dan juga paru-paru berair.Beliau juga diserang strok.Akibat penaykit beliau yang semakin teruk,Tunku Gedong dimasukkan ke wad ICU.Beliau disahkan mangkat pada 13 Januari 2012 pada pukul 4.01 pagi. di kediamannya Istaan Bukit Gedong. Al Fatihah.


Setinggi-tinggi takziah kepada seluruh kerabat Diraja Johor di atas kemangkatan
YAM Tunku Tun Maimunah Binti Almarhum Sultan Ismail,
D.K.(Johor),P.I.S.
12 Feb 1939 - 13 Jan 2012.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...