Anda Pengunjung Ke :

Monday, 30 September 2013

Mahkota DYMM Sultan Selangor.


Malaysia merangkumi 9 buah negeri yang mempunyai Raja Pemerintah.Setiap negeri mempunyai warisan mereka sendiri termasuklah dalam adat istiadat diraja.Di Malayisa,Raja-Raja Melayu memakai tengkolok atau destar untuk menghiasi kepala baginda.Namun, terdapat 4 buah negeri yang mempunyai mahkota yang digunakan untuk pertabalan baginda sebagai Sultan.4 negeri ini ialah Selangor,Terengganu,Kelantan,dan Johor.Kali ini WARISAN PERMAISURI akan mengupas berkenaan Mahkota Diraja Selangor.

Pandangan hadapan mahkota.

Mahkota ini dibuat untuk pertabalan dan kemahkotaan Sultan Sir Alaeddin Sulaiman Shah Alhaj pada tahun 1903 oleh dua orang tukang emas yang berasal dari Balik Pulau, Pulau Pinang.Mahkota Diraja Selangor ini agak unik berbanding mahkota negeri-negeri lain kerana mahkota ini berbentuk songkok. Di hadapan mahkota ini, terdapat perhiasan emas berbentuk seakan-akan bulu burung merak yang sedang kembang.
Mahkota ini hanya digunakan semasa pertabalan Sultan Selangor . Mahkota ini dihiasi dengan berlian dan delima. Berlian dan permata ini semuanya berasal dari Pontianak, Indonesia dan ditempa dengan emas yang berasal dari negeri Pahang Darul Makmur. 


DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah memakai mahkota sempena pertabalan baginda sebagai Sultan Selangor.


DYMM Sultan Musa Ghiyatauddin (1938-1942) memakai Mahkota Diraja Selangor didalam potret rasmi baginda.


DYMM Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj (1961-2001)  juga memakai mahkota diraja dalam potret rasmi baginda.


DYMM Sultan Sir Alaeddin Sulaiman Shah (1898-1938) , Sultan Selangor pertama yang ditabalkan dengan mahkota pada tahun 1903.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...