Anda Pengunjung Ke :

Monday, 25 April 2016

Khas Sempena Ulangtahun Perkahwinan Ke-42 Yang Di-Pertuan Besar dan Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan.

WARISAN PERMAISURI MELAYU menyembah tahniah kehadapan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir dan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud sempena dengan hari Ulangtahun Perkahwinan ke-42 Ke Bawah Duli-Duli Tuanku berdua pada 25 April 2016. Tuanku Muhriz dan Tuanku Aishah Rohani mendirikan rumah tangga pada 25 April 1974. Tuanku Muhriz ketika itu bergelar Yang Amat Mulia Tunku Besar Seri Menanti berusia 29 tahun manakala Tuanku Aishah yang merupakan cucunda Sultan Terengganu Almarhum Sultan Zainal Abidin ketika itu berusia 25 tahun. 

Istiadat perkahwinan baginda berdua diadakan di Istana Maziah, Kuala Terengganu disaksikan oleh bonda Tuanku Muhriz, Yang Maha Mulia Tuanku Ampuan Durah, dan kerabat diraja Negeri Sembilan dan Terengganu. Perkahwinan baginda berdua diserikan dengan kehadiran 3 orang putera. Putera sulung, Yang Amat Mulia Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz diputerakan pada 26 April 1977 di Hospital Universiti, Petaling Jaya. Tunku Ali kini bergelar Tunku Besar Seri Menanti. Putera kedua, Yang Amat Mulia Tunku Zain Al-Abidin Ibni Tuanku Muhriz diputerakan pada 6 Julai 1982 di Hospital Universiti, Petaling Jaya. Manakala putera bongsu, Yang Amat Mulia Tunku Alif Hussien Al Amin Ibni Tuanku Muhriz diputerakan pada 3 September 1984 di Hospital Besar Kuala Lumpur. Tunku Alif mangkat pada 15 Januari 2016 ketika berusia 32 tahun di Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Kuala Lumpur. Tuanku Muhriz dan Tuanku Aishah menaiki takhta Negeri Sembilan pada 29 Disember 2008. Selamat menyambut hari ulangtahun perkahwinan ke-42 buat Tuanku berdua dan semoga Allah S.W.T. memberi kesihatan yang baik kepada kedua-dua Tuanku. 


Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus
Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir,
D.K., D.M.N., D.K.(Perak), D.K.(Perlis), D.K.(Selangor), D.K.(Kedah), D.K.(Kelantan), D.K.(Johor), D.K.(Terengganu), D.K.Y.R., P.P.T.


Duli Yang Maha Mulia Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus
Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud,
D.K., D.P.T.J., P.P.T.

Gambar khas yang diambil 42 tahun lepas sempena Perkahwinan Tuanku Muhriz dan Tuanku Aishah Rohani. (sumber : instagram tunku zain al abidin)
No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...