Anda Pengunjung Ke :

Thursday 7 September 2023

8.9.2023: KEMANGKATAN YMM TUANKU NAJIHAH BINTI ALMARHUM TUNKU BESAR BURHANUDDINAlmarhumah
Yang Maha Mulia Tunku Ampuan Negeri Sembilan Darul Khusus
Tuanku Najihah Binti Almarhum Tunku Besar Burhanuddin,

D.K.,D.M.N.,D.K (Kedah),D.K(Kelantan),S.P.T.J.,S.P.M.K.,Grand Cordon of the Royal Order(Cambodia),Dame Grand Cross of the Order of Civil Merit(Spain), Order of the Nile (Egypt), Order of the Virtues (Egypt).

1 September 1923 - 8 September 2023

AL- FATIHAH

Dengan segala rasa dukacita dimaklumkan bahawa Yang Maha Mulia Tunku Ampuan Negeri Sembilan Tuanku Najihah Binti Almarhum Tunku Besar Burhanuddin telah mangkat pada jam 6.53 pagi pada tanggal 8 September 2023 di Hospital Cardiac Vascular Sentral, Kuala Lumpur. 

Baginda mangkat pada usia 100 tahun dan baginda baru sahaja menyambut hari keputeraan ke 100 pada 1 September 2023 yang lepas. 

Mengikut Siaran Media Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan, jenazah Almarhum akan disemayamkan di Istana Besar Seri Menanti dan akan dimakamkan di Makam Diraja Seri Menanti selepas waktu Asar hari ini. 

Perkabungan bagi kemangkatan Almarhum adalah selama satu hari iaitu pada hari ini, Jumaat bersamaan 8 September 2023. 

Almarhum merupakan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan bermula tahun 1961 hingga kemangkatan suami baginda Almarhum Tuanku Jaafar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman pada tahun 2008. Selepas kemangkatan suami baginda, Almarhum Tuanku Najihah diberikan gelaran Yang Maha Mulia Tunku Ampuan Negeri Sembilan. Almarhum bersemayam di Istana Salatin, Seremban selepas kemangkatan suami baginda. Almarhum juga merupakan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Ke-10 bermula tahun 1994-1999. 

Sembah takziah kepada seluruh keluarga diraja Negeri Sembilan di atas kemangkatan YMM Tuanku Najihah. Marilah kita semua mendoakan semoga roh Almarhum ditempatkan bersama orang beriman. 

2 comments:

  1. E21 kampung baru broga 71750
    Negeri sembilan
    43 pajam

    ReplyDelete
  2. Min, aktifkan la ig Warisan permaisuri melayu ataupun min buat account Tiktok supaya ramai lagi anak muda yang dapat pengetahuan tentang kerabat diraja

    ReplyDelete

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...