Anda Pengunjung Ke :

Saturday 9 February 2013

YAM Cik Puan Besar Pahang Cik Puan Besar Hajah Kalsom.


Kali ini WARISAN PERMAISURI akan menyambung dengan kisah permaisuri negara kita. Personaliti kali ini ialah Mantan Sultanah Pahang Darul Makmur iaitu Yang Amat Mulia Cik Puan Besar Pahang Darul Makmur Cik Puan Besar Hajah Kalsom Binti Abdullah, D.KBaginda merupakan salah seorang permaisuri yang bukan dari keturunan Melayu dan berasal dari keluarga kebanyakan.


Baginda cukup bertuah apabila disunting oleh seorang Sultan untuk menjadi permaisuri hidupnya. Baginda dilahirkan pada tanggal 12 September 1951 di Pakistan. Nama asal baginda ialah Anita. Baginda berketurunan Persia dan Pakistan. Sebelum berkahwin dengan Sultan Ahmad Shah,Sultanah Kalsom merupakan seorang pramugari. Baginda pernah berkahwin dengan Sahibzada Akbar Liaquat Ali Khan yang merupakan anak kepada Nawabzada Liaquat Ali Khan,Perdana Menteri Pakistan ketika itu. 


Bertemu jodoh dengan KeBawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang Sultan Haji Ahmad Shah Al Musta'in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar pada 14 Mac 1991. Ketika itu baginda berusia 40 tahun.Baginda menukar nama kepada Kalsom Binti Abdullah dan diberikan gelaran Cik Puan Kalsom. Baginda merupakan isteri kedua Sultan Ahmad Shah selepas Almarhum Tengku Ampuan Afzan yang mangkat akibat kanser pada tahun 1988. 


Pada 30 September 1992,baginda telah diberikan gelaran Sultanah Pahang Sultanah Hajah Kalsom dengan panggilan hormat DULI YANG MAHA MULIA. Baginda tidak menggunakan gelaran Tengku Ampuan kerana gelaran Tengku Ampuan dikhaskan kepada permaisuri yang berdarah raja sahaja.Manakala permaisuri dari golongan kebanyakan diberi gelaran Sultanah. Baginda telah dianugerahkan Darjah Kerabat Pahang Kelas Pertama (D.K.).


Pasangan ini dikurniakan seorang putera iaitu Yang Amat Mulia Tengku Arif Temenggong Pahang Tengku Abdul Fahd  Al Muazzam Shah yang dilahirkan pada 10 Februari 1994. Tengku Fahd mendapat pendidikan di Garden International School di Bukit Kiara dan seterusnya menyambung pelajaran ke United Kingdom. Sebagai seorang permaisuri,baginda banyak membuat kerja-kerja amal.Baginda merupakan penaung bagi Yayasan Sri Kencana Kalsom,OrphanCare,Kelab Kiwanis Pahang dan juga Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia Pahang.Baginda turut mengepalai badan-badan seperti PERKIM,Soroptimist International Club of Kuantan,dan Cancerlink Society of Malaysia.Yayasan Sri Kencana Kalsom yang diambil sempena nama baginda menyediakan perlindungan kepada wanita mangsa penderaan.Yayasan ini membantu mereka membina semula kehidupan dan membantu mereka mancari pekerjaan untuk memulakan hidup baru.Baginda juga menaungi OrphanCARE,sebuah NGO yang menyediakan 'baby hatch' untuk ibu bapa yang ingin meninggalkan bayi mereka.Bayi-bayi ini akan dijadikan anak angkat.Baginda memberi sokongan penuh kepada usaha ini yang merupakan usahasama dengan Kementerian Pembangunan Wanita,Keluarga dan Masyarakat.Baginda banyak membantu memperkasakan wanita di negeri Pahang.Beliau meneruskan legasi yang ditinggalkan oleh Almarhum Tengku Ampuan Afzan.Sultanah Kalsom telah dianugerahkan Ijazah Doktor Falsafah Pembangunan Sosial dari Universiti LimKokWing.Baginda juga dilantik sebagai Canselor bagi universiti itu. Sepanjang 27 tahun baginda bergelar Sultanah Pahang,banyak kerja kebajikan yang dilakukan baginda.


Kini baginda telah berusia 68 tahun. Suami baginda Sultan Haji Ahmad Shah telah turun takhta bagi memberi laluan kepada putera sulung baginda untuk menaiki takta pada 11 Januari 2019. Bermula 15 Januari 2019, Cik Puan Besar Kalsom diberikan gelaran Duli Yang Amat Mulia Sultanah Hajah Kalsom. Sultan Haji Ahmad Shah telah mangkat pada 22 Mei 2019. Pada 15 Ogos 2019, KDYMM Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah yang merupakan anakanda tiri Cik Puan Besar Kalsom berkenan untuk memberikan gelaran Yang Amat Mulia Cik Puan Besar Pahang kepada baginda. Baginda kini masih menetap di negeri Pahang disamping putera tunggal baginda serta kerabat diraja Pahang yang lain.

Berikut merupakan gambar kenangan Sultanah Hajah Kalsom :
Selaku Pengerusi LKPIM Pahang.

Nota kaki : Jangan lupa untuk "LIKE" laman Facebook WARISAN PERMAISURI MELAYU

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...