Anda Pengunjung Ke :

Tuesday, 17 March 2015

Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor Bermula.


Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor dibuka pada 16 Mac 2015 dengan Istiadat Meletak Kerja. Istiadat ini merupakan salah satu daripada sembilan istiadat yang berkaitan dengan Kemahkotaan Sultan Johor yang akan berlangsung pada 23 Mac ini. Istiadat ini merupakan simbolik bermulanya perjalanan Istiadat Kemahkotaan ini. 

Istiadat ini  dimulakan dengam upacara menaikkan Bendera Istiadat Kerajaan Johor di Tugu Peringatan Istana Besar pada pukul 9.15 pagi, Isnin 16 Mac 2015. Upacara menaikkan bendera istiadat ini didahului dengan perarakan membawa masuk bendera berkenaan oleh Askar Timbalan Setia Negeri Johor dan diikuti oleh bacaan doa oleh Mufti Johor Dato' Mohd Tahrir Shamsuddin. 


Istiadat ini diketuai oleh Yang DiPertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Dato' Abdul Rahim Ramli. Turut hadir menyaksikan istiadat ini ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Johor Dato' Ismail Karim, ketua Polis Negeri Johor, Dato' Mohd Mokhtar Mohd Sharif , barisan EXCO Negeri Johor serta para pegawai kerajaan negeri, 


Datuk Penghulu Istiadat mengishtiharkan bahawa bendera berkenaan akan dikibarkan bermula 16 Mac dan akan diturunkan pada tarikh 21 April 2015. Sejurus sahaja bendera dinaikkan, 7 das tembakan meriam kedengaran. Istiadat Kemahkotaan ini akan dibuat secara gilang gemilang memandangkan kali terakhir rakyat Johor menyaksikan Istiadat Kemahkotaan ini adalah pada tahun 1960. Generasi baru khususnya harus turut serta dalam istiadat ini untuk lebih mendalami susur galur adat istiadat diraja Johor yang diwarisi zaman berzaman. Kurang seminggu lagi upacara paling penting dalam sambutan kemahkotaan ini akan berlangsung. Semua pihak bertungkus lumus memastikan semuanya berjalan lancar.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...