Anda Pengunjung Ke :

Sunday, 18 December 2016

Puteri Tunku Abdul Rahman : YBM Tunku Dato' Noor Hayati.

Yang Berhormat Mulia Tengku Puan Temenggong Kelantan Darul Naim
Tunku Dato' Hajah Noor Hayati Binti Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj,
D.J.M.K.

Ketika menerima Ijazah Sarjana Psikologi di Universiti Malaya.

Kali ini WARISAN PERMAISURI MELAYU akan bercerita mengenai puteri kepada Perdana Menteri Malaysia Pertama, Almarhum Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra AlHaj Ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Yang Berhormat Mulia Tunku Noor Hayati Binti Almarhum Tunku Abdul Rahman diputerikan pada tahun 1967. Beliau merupakan puteri kedua kepada Tunku Abdul Rahman. Bonda beliau iaitu Puan Bibi Chong merupakan isteri ke-4 Tunku Abdul Rahman yang dikahwininya pada tahun 1963. Naman sebenar bonda beliau ialah Chong Ah Mei. Tunku Noor Hayati mempunyai seorang adinda seibu sebapa iaitu Yang Mulia Tunku Mastura Binti Almarhum Tunku Abdul Rahman yang lahir pada tahun 1973. Tunku Noor semenjak kecil dibesarkan oleh Allahyarham Tun Sharifah Rodziah Barakbah yang merupakan isteri ketiga Tunku Abdul Rahman. Tunku Abdul Rahman bersara dari jawatan Perdana Menteri pada tahun 1970, ketika itu Tunku Noor Hayati berusia 3 tahun. Beliau dapat menghabiskan masa dengan ayahanda beliau kerana selepas bersara dari politik beliau dibawa oleh Tunku ke Jeddah dan London. Tunku Noor Hayati lahir ketika Tunku Abdul Rahman berusia 64 tahun. 


Tunku Noor Hayati mempunyai kelulusan sijil dalam bidang Psikologi dan Kaunseling daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (U.K.M.). Beliau seterusnya melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi dalam bidang perundangan di Queen Mary & Westfield College, University of London dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda pada tahun 1991. Seterusnya pada tahun 2013, beliau memperoleh Ijazah Sarjana Psikologi dari Universiti Malaya (U.M.). 

Tunku Noor Hayati bertemu jodoh dengan Yang Berhormat Mulia Tengku Dato' Seri Mohamad Rizam Ibni Tengku Abdul Aziz pada Julai 1991. Perkahwinan ini dirancang oleh Tunku Abdul Rahman sendiri yang memadankan Tunku Noor Hayati dengan anakanda saudara Tengku Razaleigh Hamzah iaitu Tengku Mohamad Rizam. Pasangan ini dikurniakan 2 putera dan seorang puteri. 

Bersama Tengku Mohamad Rizam.

Tunku Noor Hayati amat sinonim dengan dunia kebajikan. Hal ini adalah kerana beliau telah didedahkan dengan dunia kebajikan semenjak kecil lagi. Beliau aktif dalam Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM). Beliau merupakan Naib Yang Di-Pertua Perkim. Tunku Noor Hayati kini berusia 49 tahun dan bergelar Yang Berhormat Mulia Tengku Puan Temenggong Kelantan. Suami beliau, Tengku Mohamad Rizam dilantik sebagai Tengku Temenggong Kelantan menggantikan YAM Tengku Muhammad Fakhry Petra oleh KDYMM Sultan Muhammad V. 

Seringkali turun padang membantu rakyat.

Berbual bersama Tengku Ahmad Shah ketika Istiadat Mengangkat Sumpah Yang Di-Pertuan Agong Ke-15.

Mengiringi suami beliau mengunjungi rakyat Kelantan.

2 comments:

  1. Admin, ada pembetulan nama isteri Tunku Abdul Rahman. Sepatutnya Tun Sharifah Rodziah Syed Alwi Barakbah, bukannya Sharifah Rodizah

    ReplyDelete

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...