Anda Pengunjung Ke :

Friday, 9 December 2016

9 Disember 1985 : Pertabalan Sultan Azlan Sebagai Sultan Perak.


Istiadat Pertabalan Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Sir Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-lah sebagai Paduka Seri Sultan Perak Darul Riduan Ke-34 telah diadakan pada 9 Disember 1985. Istiadat didakan di Balairong Seri Istana Iskandariah, Kuala Kangsar. Turut ditabalkan ialah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Bainun Binti Mohamad Ali sebagai Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan. Tabal Adat bermula dengan keberangkatan tiba Paduka Seri Sultan Azlan Shah, Tuanku Bainun, DYTM Raja Muda Perak Raja Ahmad Sifuddin Ibni Almarhum Sultan Iskandar Shah, dan DYTM Raja Puan Besar Raja Nor Izan Binti Raja Bendahara Abdul Rashid masuk ke Balairong Seri. Turut mengiringi, YM Raja Halijah Raja Razman, Dang Perwara kepada DYMM Raja Permaisuri Perak. Kemudian, Sultan Azlan dan Tuanku Bainun mengambil tempat di atas singgahsana. 


Istiadat diteruskan dengan ketibaan Dato' Pengelola Diraja memasuki Balairong Seri, ditemani oleh Sahibus Samahah Mufti Kerajaan Negeri Perak. Pedang Cura Si Manja Kini dibawa oleh Raja Chik Muda Pawang DiRaja sambil diiringi oleh panglima-panglima yang membawa alat kebesaran diraja Perak. Sultan Azlan kemudiannya dipersembahkan dengan Pedang Cura Si Manja Kini oleh Raja Chik Muda Pawang DiRaja. Baginda mengucup Pedang Cura Si Manja Kini yang dipersembahkan kepada baginda tadi. Kemudian Toh Seri Nara DiRaja berdatang sembah ke singgahsana untuk mempersembahkan Mestika Embun. Cap Halilintar kemudiannya diselitkan di telinga kanan Sultan Azlan dan kemudiannya Toh Seri Nara DiRaja membisikkan Rahsia Nasab Sultan. 


Yang Amat Berbahagia Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja bangun dan mengsiytiharkan Paduka Seri Sultan Azlan sebagai Sultan Perak Ke-34. Kemudian Yang Amat Berbahagia Orang Kaya Temenggong Paduka Raja mengankat sembah dan menyeru DAULAT TUANKU sebanyak tiga kali lalu disahut oleh hadirin didalam Balairong Seri. Istidat untuk pertabalan Sultan Perak selesai dan paluan nobat bergema diringi tembakan meriam 21 das. 


Istiadat diteruskan dengan pemasyhuran Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak. Yang Amat Berbahagia Orang Kaya Temenggong Paduka Raja menyembah dan mempersilakan Tuanku Bainun untuk mengadap Paduka Seri Sultan Azlan Shah. Tuanku Bainun kemudiannya mengangkat sembah ditemani oleh Tok Rakna Senari. Sultan Azlan meletakkan Bunga Pancawa Pencara di jemala Tuanku Bainun. Paduka Seri Sultan Azlan mempersilakan Tuanku Bainun untuk bersemayam di sebelah baginda diatas singgahsana. Orang Kaya Temenggong Paduka Raja kemudiannya mengangkat sembah dan berseru DAULAT TUANKU sebanyak tiga kali dan disahut oleh para hadirin. 


Raja Chik Muda Pawang DiRaja memulakan istiadat merenjis Air Panca Bicara kepada keda-dua duli Tuanku. DYTM Raja Muda Perak Raja Ahmed Sifuddin menyampaikan ucapan tahniah bagi pihak Raja-Raja dan para pembesar. Ini diikuti oleh titah ucapan Paduka Seri Sultan Azlan Shah. Istiadat Pertabalan Paduka Seri Sultan Perak Ke-34 diakhiri dengan bacaan doa oleh Sahibus Samahah Mufti Kerajaan Negeri Perak. No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...