Anda Pengunjung Ke :

Wednesday, 5 April 2017

Potret Rasmi dan Tarikh Pertabalan Yang Di-Pertuan Agong Ke-15.

POTRET RASMI SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG KE-15.

Jabatan Penerangan Malaysia telah mengeluarkan potret rasmi KeBawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V. Potret rasmi yang menunjukkan baginda memakai muskat dan tengkolok yang merupakan pakaian rasmi Yang-Di-Pertuan Agong.Baginda juga memakai pending diraja,keris pendek diraja dan memegang keris panjang diraja. 


KeBawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Ke-15
Sultan Muhammad V,
D.K., D.K.M., D.M.N., D.K.(Selangor), D.K.(Negeri Sembilan), D.K.(Johor), D.K.(Perak), D.K.(Perlis), D.K.(Kedah), D.K.(Terengganu), S.P.M.K., S.J.M.K., S.P.K.K., S.P.S.K.

TARIKH PERTABALAN YANG DI-PERTUAN AGONG KE-15.

Kerajaan telah mengumumkan tarikh pertabalan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Ke-15 jatuh pada hari Isnin 24 April 2017 bersamaan 27 Rejab 1438 Hijrah. Istiadat gilang gemilang ini akan diadakan di Balairong Seri Istana Negara,Jalan Duta Kuala Lumpur. Istiadat yang diadakan buat kali ke 14 ini akan menabalkan KeBawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V sebagai ketua negara Malaysia ke-15. Istiadat santapan negara sempena pertabalan akan diadakan pada sebelah malamnya. Berikutan hari pertabalan tersebut, 24 April diisytiharkan sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara. Pengisytiharan hari kelepasan am itu dibuat berdasarkan seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 [Akta 369] bagi Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Manakala bagi Sabah dan Sarawak kerajaan negeri yang berkenaan telah diminta mengambil tindakan mengikut undang undang negeri masing-masing. Ketua Setiausaha Negara,  Tan Sri Dr Ali Hamsa dalam satu kenyataan berkata, turut akan diadakan majlis bacaan Yasin, doa selamat dan solat hajat pada hari Khamis 20 April di Masjid Putra, Putrajaya. Manakala Pameran Raja Kita akan diadakan pada 2 Mei di Muzium Diraja atau Istana Negara Lama.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...