Anda Pengunjung Ke :

Tuesday, 15 August 2017

Istiadat Persandingan YAM Tunku Tun Aminah dan Dennis Muhammad Abdullah.


WARISAN PERMAISURI MELAYU merafak sembah setinggi-tinggi tahniah buat Yang Amat Mulia Tunku Puteri Johor Darul Ta'zim Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah Binti Sultan Ibrahim dan pasangannya Encik Dennis Muhammad Bin Abdullah. Selamat pengantin baru dan semoga perkahwinan diraja ini diberkati dan mendapat rahmat dan kasih sayang Allah S.W.T. selalu. 

Pasangan pengantin tiba di perkarangan Istana Besar.

Istiadat Persandingan DiRaja yang diadakan pada sebelah malam 14 Ogos 2017 ternyata penuh dengan tradisi dan adat melayu Johor. Istiadat ini diadakan di Istana Besar Johor Bahru dengan dihadiri oleh kira-kira 1200 tetamu. Pasangan pengantin bergerak dari Istana Bukit Serene menuju ke Istana Besar dengan menaiki kereta vintaj Mercedes Limousine Convertible, sambil diiringi pengiring bermotosikal dari Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan anggota Askar Timbalan Setia Negeri. 

Menaiki tangga menuju ke Balairong Seri.

Pasangan pengantin diraja ini tiba di perkarangan Istana Besar pada pukul 8.35 malam. Ketibaan kedua mempelai ini disambut dengan paluan kompang dan bunga manggar. Pasangan pengantin yang berhias cantik memakai persalinan baju kurung johor manakala pengantin lelaki memakai baju melayu Teluk Belanga seperti yang dihajatkan oleh DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.


Istiadat Persandingan ini bermula pada pukul 8.00 malam dengan keberangkatan masuk DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan DYMM Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah Sultan Idris ke dalam Balairong Seri Istana Besar. Seterusnya kerangkatan masuk KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Brunei Darussalam Sultan Hassanal Bolkiah dan KDYMM Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha. Kemudian keberangkatan masuk KDYMM Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan KDYTM Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar. 


Turut berangkat DYAM Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan YM Che Puan Khaleeda Bustamam, DYAM Raja DiHilir Perak Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah dan DYAM Raja Puan Muda Perak Tunku Soraya Sultan Abdul Halim, YAM Tunku Aris Bendahara Johor Tunku Abdul Majid Sultan Iskandar dan YAM Tunku Teh Mazni, YAM Tengku Laksamana Selangor Tengku Sulaiman Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan YAM Tengku Puan Laksamana Selangor Tunku Kamariah Sultan Iskandar, YAM Tunku Besar Zabedah Sultan Iskandar, YAM Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Sultan Ibrahim, YAM Tunku Panglima Johor Tunku Abdul Rahman Sultan Ibrahim dan YAM Tunku Putera Johor Tunku Abu Bakar Sultan Ibrahim. 

Menuju ke pelamin.

Turut hadir YAB Dato' Seri Najib Tun Razak dan isteri YABhg Datin Seri Rosmah Mansor, YAB Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri Singapura Teoh Chee Hean dan isteri, serta YAB Menteri Besar Johor Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin dan isteri. Hadir sama kerabat-kerabat diraja, sahabat serta kenalan pasangan pengantin. 


Sesudah pasangan pengantin masuk ke balairong seri dan duduk diatas pelamin, doa selamat dibacakan oleh Sahibus Samahah Mufti Negeri Johor Dato' Haji Mohd Tahrir Shamsuddin. Sesudah itu Istiadat Merenjis dan Menepung Tawar pengantin dimulakan. Istiadat merenjis dimulakan oleh Sultan Brunei diikuti Raja Isteri, kemudian Sultan Johor dan Permaisuri Johor, Pemangku Raja Pahang dan Tengku Puan Pahang, Tunku Mahkota Johor dan isteri, Perdana Menteri dan isteri, Raja DiHilir Perak dan Raja Puan Muda Perak serta tetamu diraja yang lain. Turut menepung tawar ialah ayahanda dan bonda pengantin lelaki, Martin Verbaas dan Henriette Verbaas. Sesudah selesai Istiadat Menepung Tawar, pengantin keluar dari Balairong Seri untuk bersalaman dengan para tetamu yang dijemput. 


Bersanding di atas pelamin.


Dari kiri: Tunku Abdul Rahman, Tunku Soraya. Raja Iskandar Dzulkarnain, Tunku Idris, Datin Seri Rosmah, Dato' Seri Najib, Permaisuri Raja Zarith Sofiah, Sultan Ibrahim, Pengiran Isteri Anak Saleha, dan Sultan Hassanal Bolkiah.

Tengku Abdullah, Tunku Azizah, Tunku Ismail dan Che Puan Khaleeda.

Sultan Brunei, Raja Isteri, Sultan Johor dan Permaisuri Johor mengaminkan doa.

Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah dan Pengiran Raja Isteri Pengiran Anak Saleha.

Tengku Abdullah, Tunku Azizah, Tunku Ismail. Che Puan Khaleeda, Tunku Abdul Majid, Tunku Teh Mazni, Tunku Kamariah, Tengku Sulaiman dan Tunku Zabedah.

Pasangan pengantin mengaminkan doa.

Sultan Brunei memulakan Istiadat Merenjis.


Sultan Johor merenjis pengantin.

Permaisuri Raja Zarith Sofiah menepung tawar puteri kesayangan baginda.

Ayahanda pengantin lelaki menepung tawar pengantin.

Tunku Mahkota Johor menepung tawar adinda baginda.

Pasangan pengantin dua sejoli.

Tunku Mahkota Johor dan isteri.

Sultan Ibrahim bermain dengan cucunda baginda sambil diperhati semua anakanda baginda.

Pasangan pengantin bersama Sultan Brunei dan Sultan Johor.Tiga generasi kerabat diraja Johor.

Istiadat Santapan diraja.

Sultan Brunei, Sultan Johor dan Pemangku Raja Pahang.foto: royal press office (rpo) dan johor southern tigers.

1 comment:

  1. Salam admin, pembetulan bagi gelaran konsort Sultan Brunei. Gelaran baginda adalah Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha.

    ReplyDelete

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...