Anda Pengunjung Ke :

Monday, 14 August 2017

Istiadat Pertunangan dan Pernikahan YAM Tunku Tun Aminah dan Dennis Muhammad.


Selamat Pengantin Baru buat pasangan YAM Tunku Tun Aminah dan Dennis Muhammad.

Yang Amat Mulia Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah Binti Sultan Ibrahim hari ini sah bergelar isteri kepada Dennis Muhammad Bin Abdullah dengan sekali lafaz dalam bahasa Melayu  pada Istiadat Akad Nikah yang berlangsung di Istana Bukit Serene, di sini.

Dennis Muhammad menyarungkan cincin di jari manis Tunku Tun Aminah.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan pejabat media dan komunikasi rasmi keluarga diraja Johor, Royal Press Office (RPO) kepada media, pasangan diraja itu dinikahkan oleh Mufti Negeri Johor Dato' Mohd Tahrir Kiyai Samsudin yang diperkenankan oleh DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar menjadi wakil rasmi baginda di majlis tersebut.


Pada majlis pernikahan itu juga, keluarga pengantin perempuan yang diwakili Yang Dipertua Jumaah Majlis DiRaja Johor Dato' Abdul Rahim Ramli menyerahkan sembilan dulang hantaran berbalas tujuh dulang daripada pengantin lelaki yang diwakili bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Johor Dato' Ismail Karim. Keluarga pengantin perempuan dan lelaki bertukar hantaran yang dibawa masuk oleh anggota Askar Timbalan Setia Negeri (ATSN). Hadiah yang disampaikan keluarga diraja Johor kepada pengantin lelaki merangkumi cincin emas, al-Quran, sejadah, persalinan baju melayu teluk belanga dan sampin, sirih junjung, kek, bunga rampai dan halwa maskat.

Dennis Muhammad Bin Abdullah.

Istiadat pernikahan yang menyusul sejurus selepas istiadat pertunangan dan majlis hantaran itu disaksikan DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dan DYMM Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah serta anggotai keluarga dan rakan terdekat. Turut berangkat KDYTM Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum Sultan Iskandar, DYAM Raja DiHilir Perak Raja Iskandar Dzulkarnain dan DYAM Raja Puan Muda Perak Tunku Soraya Sultan Abdul Halim, YAM Raja Puan Mahkota Perak Raja Nazatul Shima Sultan Idris, YAM Tunku Kamariah Sultan Iskandar, YAM Tunku Besar Zabedah Sultan Iskandar, dan YAM Tunku Abdul Majid Sultan Iskandar.

Keluarga diraja Johor.

Berangkat sama DYAM Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim dan isteri YM Che’ Puan Khaleeda Bustamam; YAM Tunku Temenggong Tunku Idris Iskandar Al-Haj; YAM Tunku Panglima Tunku Abdul Rahman Al-Haj dan YAM Tunku Putera Johor Tunku Abu Bakar. Hadir sama, ibu bapa pengantin lelaki Martin dan Henriette Verbaas, anggota keluarga dan rakan terdekatnya dari Belanda.

Malafazkan lafaz akad nikah.

Pengantin lelaki kemudiannya dibawa ke bilik tingkat atas bagi menyempurnakan Istiadat Menyarung Cincin yang menyaksikan Dennis Muhammad kemudian menyarungkan cincin perkahwinan di jari manis tangan kanan Tunku Tun Aminah serta memberikannya mas kahwin sebanyak RM22.50. Pasangan diraja yang kelihatan anggun dan tampan mengenakan busana tradisional Johor, baju kurung teluk belanga dan baju melayu teluk belanga serba putih itu kemudian turun ke bawah sebelum mencium tangan ibu bapa masing-masing dan juga anggota keluarga yang lain. Tarikh 14 Ogos juga merupakan satu tarikh istimewa buat bonda Tunku Tun Aminah, DYMM Permaisuri Raja Zarith Sofiah kerana hari ini merupakan Hari Keputeraan baginda yang ke 58. 

 3 orang wanita dalam keluarga diraja Johor. Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah, Che Puan Khaleeda Bustamam dan Tunku Tun Aminah.


Hantaran yang dibawa oleh Askar Timbalan Setia Negeri.

Dennis Muhammad mencium tangan bonda mertua beliau.

Bonda Dennis Muhammad menyarungkan cincin tanda pertunangan.

Bacaan doa.

Pengantin diraja bergambar dengan adik beradik Tunku Tun Aminah.

Tunku Abu Bakar, Tunku Abdul Rahman. Raja Iskandar Dzulkarnain, dan Tunku Idris.


Sultan Ibrahim dan Permaisuri Raja Zarith Sofiah.

Bonda Dennis Muhammad memeluk anak lelaki beliau sambil diperhatikan oleh adik beradik Dennis yang sedang mengelap air mata.

Dennis Muhammad mencium tangan ayahanda mertuua beliau manakala Tunku Tun Aminah berpelukan dengan bonda beliau.

Sultan Johor, Tunku Mahkota Johor dan cucunda sulung Sultan Johor.

Istiadat Akad Nikah.

Dennis Muhammad mengaminkan doa.

Permaisuri Johor bersalaman dengan tetamu yang hadir. Turut kelihatan Tunku Kamariah, Tunku Soraya, Tunku Zabedah dan Raja Nazatul Shima.

foto : royal press office (rpo) dan johor southern tigers.


No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...