Anda Pengunjung Ke :

Thursday, 23 April 2015

Individu Yang Menggunakan Gelaran Permaisuri.

Dalam rekod Kesultanan Melayu, suri kepada seseorang Sultan itu diberi gelaran sama ada Tengku Ampuan, Sultanah atau Raja Perempuan. Namun, gelaran-gelaran ini diberi mengikut budi bicara Sultan itu sendiri. Dalam sejarah Kesultanan Melayu moden, terdapat tiga orang individu yang diberi gelaran PERMAISURI. Dua orang daripadanya masih lagi bertakhta manakala seorang lagi telah turun takhta. Berikut merupakan senarai individu yang menggunakan gelaran PERMAISURI :

Yang Amat Mulia Permaisuri Hajah Siti Aishah Binti Dato' Seri Abdul Rahman,
D.K.,D.M.N.,D.A.(Sarawak),Grand Cordon of the Order of Chula Chom Klao(Thailand).
Yang Amat Mulia Permaisuri Siti Aishah Binti Abdul Rahman dilahirkan pada 18 November 1971 di Kuala Lumpur. Bertemu jodoh dengan Duli Yang Maha Mulia Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah AlHaj Ibni Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah AlHaj pada 3 Mei 1990. Diberi gelaran Yang Teramat Mulia Cik Puan Besar Selangor bermula 3 Mei 1990. Ditabalkan sebagai Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor pada 1998. Menjadi Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong pada 26 April 1999 hingga 21 November 2011. Istana Selangor memberi gelaran Yang Amat Mulia Permaisuri setelah kemangkatan suami baginda.Gelaran Permaisuri berkuatkuasa 30 April 2002.


Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultanah Terengganu Darul Iman Sultanah Nur Zahirah,
D.K.,D.M.N.,D.K.(Kedah),S.S.M.Z.,S.S.M.T.,Grand Cordon of the Most Illustrious Order of Chula Chom Klao(Thailand).
Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultanah Nur Zahirah dilahirkan pada 7 Disember 1973 di Alor Star Kedah. Berkahwin dengan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al Muktafi Billah Shah pada 28 Mac 1996. Diberi gelaran Yang Teramat Mulia Encik Puan Sri pada 28 Mac 1996. Seterusnya diberi gelaran Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Terengganu pada 12 Julai 1998. Gelaran Permaisuri digunakan baginda sehingga dikurniakan gelaran Duli Yang Maha Mulia Sultanah Terengganu pada 5 Jun 2006. 

Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Johor Darul Ta'zim Tuanku Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah II Afifullah,
D.K.,D.K.(Perak),S.P.C.M.,S.P.M.J.
Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah diputerikan pada 14 Ogos 1959 di Batu Gajah,Perak. Mendirikan rumah tangga dengan Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar pada 19 September 1982. Diberi gelaran Yang Amat Mulia Isteri Tunku Mahkota Johor sejak 1982. Pada 22 November 2010 diberi gelaran Duli Yang Maha Mulia Isteri Sultan Johor. Ditabalkan sebagai Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Johor pada 23 Mac 2015.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...