Anda Pengunjung Ke :

Sunday, 16 April 2017

Yang Di-Pertuan Agong Dimasyhur Canselor UiTM.

KeBawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V, 
D.K., D.K.M., D.M.N., D.K.(Selangor), D.K.(Negeri Sembilan), D.K.(Johor), D.K.(Perak), D.K.(Kedah), D.K.(Terengganu), S.P.M.K., S.J.M.K., S.P.K.K., S.P.S.K.
CANSELOR UiTM

KeBawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V, dimasyhurkan sebagai Tuanku Canselor Universiti Teknologi MARA (UiTM) ke-5, pada Majlis Istiadat Konvokesyen ke-86 UiTM, hari ini. Istiadat ini diadakan di Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC). Watikah pemasyhuran baginda dipersembahkan Menteri Pendidikan Tinggi, YB Datuk Seri Idris Jusoh. Sultan Muhammad V menitahkan UiTM terus berusaha untuk kekal menjadi sebuah institusi utama dalam menjaga kepentingan golongan Bumiputera.“Beta berasa amat gembira, kerana dapat bersama warga UiTM, ketika universiti sedang melangkah ke arah merealisasikan hasrat, untuk menjadi sebuah universiti unggul, bertaraf dunia menjelang 2020.“Hasrat ini perlu disokong dan diterjemahkan, agar ia menjadi kenyataan yang lebih relevan dan bermakna setelah UiTM melalui 60 tahun penubuhannya,” titah baginda.

Seri Paduka turut menzahirkan kesyukuran kerana berkesempatan menabur bakti kepada sebuah institusi pendidikan tinggi yang terbukti mempunyai sejarah perjuangan cukup panjang. “Perjuangan dan peranan yang telah dan sedang dilaksanakan UiTM dalam melakukan transformasi sosial amat menakjubkan.


“Beta berbangga dengan peranan besar yang dimainkan UiTM dalam melahirkan modal insan Bumiputera berkualiti, cemerlang dan terbilang. “Beta percaya, jika suatu bangsa ingin mengubah atau berhadapan dengan cabaran, mahu mengatasi cabaran dengan jayanya, maka aset yang paling penting adalah sumber manusia berilmu pengetahuan,” titah baginda. Yang di-Pertuan Agong bertitah, UiTM adalah peneraju utama kepada sumber modal insan Bumiputera yang menjadi momentum kepada perubahan taraf sosial dan ekonomi di Malaysia.

Keberangkatan tiba Sultan Muhammad V di perkarangan Dewan Agung Tuanku Canselor UiTM.

Sultan Muhammad V memeriksana barisan kehormatan.


Tuanku Canselor UiTM bergamba bersama Pro Canselor, Pengerusi Lembaga Pengarah UiTM, Naib Canselor UiTM, dan pengurusan tertinggi UiTM.

Menteri Pendidikan Tinggi YB Dato' Seri Idris Jusoh menyampaikan watikah pemashyuran sebagai Canselor UiTM kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V.


Tuanku Canselor UiTM menyampaikan titah diraja.


Tuanku Canselor UiTM mengaminkan doa.


Canselor UiTM ke 5 bersama pengurusan tertinggi UiTM didalam Istiadat Konvokesyen UiTM ke-87 di Dewan Agung Tuanku Canselor.

1 comment:

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...