Anda Pengunjung Ke :

Friday, 28 June 2013

Istiadat Perkahwinan Diraja Kelantan dan Brunei.


       Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada Yang Amat Mulia Tengku Amalin Aishah Putri Binti Sultan Ismail Petra dan pasangan beliau Yang Amat Mulia Pengiran Muda Abdul Qawi Ibni Duli Yang Teramat Mulia Pengiran Muda Mohamed Bolkiah yang telah mengikat tali perkahwinan. Hal ini secara langsung mengeratkan lagi hubungan diantara dua keluarga diraja.Tengku Amalin Aishah merupakan puteri bongsu kepada DYMM Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra,Mantan Sultan Kelantan dan YMM Raja Perempuan Tengku Anis Binti Almarhum Tengku Abdul Hamid.Beliau diputerikan pada 26 Jun 1984 di Kota Bharu Kelantan.Beliau berkerjaya sebagai seorang majistret berkelulusan undang-undang daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Pengiran Muda Abdul Qawi merupakan anakanda saudara kepada Sultan Brunei.Ayahanda beliau ialah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Perdana Wazir Sahibul Himmah Wal-Waqar Pengiran Muda Mohamed Bolkiah Ibni Almarhum Sultan Omar Ali Saifuddin manakala bonda beliau ialah Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Hajah Zariah Binti Almarhum Pengiran Pemancha Pengiran Anak Haji Mohamed Alam.Beliau diputerakan pada tahun 1974.


Istiadat Akad Nikah telah diadakan pada pukul 8.45 malam 27 Jun 2013.Istiadat dijalankan di Istana Mahkota Kubang Kerian Kelantan.Antara yang berangkat ialah DYMM Sultan Ismail Petra,YMM Tengku Anis,YTM Tengku Dr Faiz Petra,DYTM Pengiran Muda Mohamed Bolkiah dan YTM Pengiran Anak Zariah.

Istiadat Santapan Diraja akan diadakan pada 29 Jun 2013 di Dewan Banquet Istana Mahkota.Sama-sama kita doakan semoga pengantin diraja akan kekal bahagia sampai ke anak cucu.Amin Ya Rabbal Alamin.

Bersama Bonda Tengku Anis .


Bersama kerabat Diraja Kelantan dan Brunei.Nota kaki : Jangan lupa untuk "LIKE" laman Facebook WARISAN PERMAISURI MELAYU

5 comments:

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...