Anda Pengunjung Ke :

Friday, 2 September 2016

Sembah Tahniah dan Selamat Pengantin Baru DYMM Sultan Selangor.


WARISAN PERMAISURI MELAYU menzahirkan sembah setinggi-tinggi tahniah buat Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah AlHaj diatas pernikahan baginda dengan Yang Amat Berbahagia Cik Puan Norashikin Binti Abdul Rahman. Semoga Tuanku dan Cik Puan Norashikin dipanjangkan jodoh dan berada dalam rahmat Allah S.W.T. selalu. Sultan Sharafuddin, 71 bernikah dengan Cik Puan Norashkin, 45 pada hari Rabu tanggal 31 Ogos 2016. Cik Puan Norashikin merupakan pembaca berita Radio Televisyen Malaysia (RTM). Menurut Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Dato' Munir Bani, baginda dan Cik Puan Norashikin diijabkabulkan oleh Sahibus Samahah Mufti Negeri Selangor Dato' Setia Mohd Tamyes Abdul Wahid. Majlis pernikahan diadakan di Masjid Diraja Istana Alam Shah, Klang dan berlangsung pagi 31 Ogos. Majlis pernikahan ini diadakan secara ringkas dan sederhana atas titah Tuanku sendiri. 


Turut hadir dalam majlis ini ialah Timbalan Mufti Selangor Dr Anhar Opir, Imam Paduka Tuan Mohd Rasid Mahful, Mantan Timbalan Mufti Selangor Dato' Abdul Majid Omar, Ahli Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) Dato' Salehuddin Saidin, bapa serta ahli keluarga Cik Puan Norashikin. Cik Puan Norashikin merupakan anak bongsu daripada 3 beradik. 

Ini merupakan perkahwinan kali ke-3 buat Tuanku. Pertama kali Tuanku berkahwin dengan Yang Mulia Raja Datin Paduka Seri Zarina Binti Raja Tan Sri Zainal pada tahun 1968 dan bercerai pada tahun 1986. Baginda berkahwin buat kali kedua pada tahun 1988 dengan Cik Puan Nur Lisa Idris Abdullah. 

Cik Puan Norashikin merupakan bekas pramugari Malaysian Airlines. Beliau pernah berkahwin dengan Mustapha Kamal Halim, seorang juruterbang dan kemudian telah bercerai. Beliau mempunyai sepasang cahaya mata hasil perkahwinan pertama iaitu Nur Amanda, 17 dan Adam Salleh, 14. 

Rakyat Selangor mendoakan kebahagiaan Sultan Sharafuddin dan Cik Puan Norashikin


No comments:

Post a comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...