Anda Pengunjung Ke :

Wednesday, 27 November 2013

DYMM Tuanku Aishah Rohani, Penerus Legasi Permaisuri Negeri Sembilan..WARISAN PERMAISURI diteruskan dengan kisah Permaisuri-permaisuri di negara kita. Kali ini giliran Permaisuri yang baru sahaja beberapa tahun bertakhta di atas takhta Negeri Sembilan Darul Khusus. Baginda merupakan puteri Diraja Terengganu. Baginda ialah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud, D.K., D.P.T.J., P.P.T.

Tuanku Aishah Rohani bersama suami baginda Tuanku Muhriz dan anakanda Tunku Ali.
Baginda diputerikan sebagai Yang Mulia Tengku Aishah Rohani Binti Tengku Besar Mahmud pada 19 Jun 1952 di Batu Gajah, Perak Darul Ridzuan. Baginda merupakan cucunda kepada Sultan Terengganu iaitu Almarhum Sultan Zainal Abidin III. Ayahanda baginda merupakan Tengku Sri Utama Raja Terengganu iaitu Yang Amat Mulia Tengku Besar Mahmud Ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin,PSD. Manakala bonda baginda pula ialah YBhg To' Puan Hajah Zainun Meriam Binti Haji Su Mahmud. Baginda merupakan cucu kepada Menteri Besar Terengganu Dato' Sri Amar Diraja Haji Ngah Muhammad Bin Yusuf. Baginda juga merupakan anakanda saudara kepada 3 orang Sultan Terengganu iaitu Almarhum Sultan Haji Muhammad II Muadzam Shah, Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah, dan Almarhum Sultan Ismail Nasiruddin yang merupakan Yang Di Pertuan Agong ke 4. Ini menjadikan baginda Tuanku Aishah Rohani bonda saudara kepada Sultan Terengganu KDYMM Sultan Mizan Zainal Abidin dan juga bonda saudara kepada KDYMM Raja Perempuan Perlis Tuanku Fauziah Binti Almarhum Tengku Abdul Rashid yang merupakan cucunda kepada Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. Tuanku Aishah Rohani juga merupakan sepupu kepada Almarhum Sultanah Asma Binti Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah yang merupakan bonda tiri kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong. Hal ini secara tidak langsung menjadikan Tuanku Aishah Rohani bergelar bonda saudara kepada DYMM Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah.

Baginda mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Sultan Sulaiman, Terengganu sebelum melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Convent Taiping Perak dan seterusnya ke sebuah sekolah terkenal di Kuala Lumpur iaitu Convent Bukit Nanas.

Bertemu jodoh dengan DYMM Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir pada 25 April 1974 dikala usia baginda mencecah 22 tahun. Baginda bekerja di sebuah bank sebelum bertemu jodoh dengan Tuanku Muhriz yang ketika itu bergelar YAM Tunku Besar Seri Menanti. Istiadat perkahwinan baginda diadakan di Istana Maziah Terengganu. Perkahwinan baginda berdua dikurniakan 3 orang puteri iaitu YAM Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin, YAM Tunku Zain Al Abidin, dan YAM Tunku Alif Hussien Saifuddin Al Amin.

Tuanku Aishah Rohani bersama Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah semasa Pertabalan Yang Di Pertuan Besar.
Suami baginda, DYMM Tuanku Muhriz menaiki takhta Negeri Sembilan setelah kemangkatan Tuanku Jaafar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman pada tahun 2008. Penantian baginda terhadap takhta Negeri Sembilan selama 41 tahun yang akhirnya kembali kepangkuan baginda. Tuanku Muhriz diishtiharkan sebagai Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan ke 11 pada 29 Disember 2008 dan ditabalkan di Istana Besar Seri Menanti pada 26 Oktober 2009. Tuanku Aishah Rohani pula ditabalkan sebagai Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan pada 14 April 2009. Pertabalan Tunku Ampuan biasanya diadakan sebelum pertabalan Yang Di Pertuan Besar.


Tuanku Aishah Rohani merupakan seorang yang sangat sederhana. Penampilan baginda dalam kebanyakan majlis menyaksikan bahawa baginda tidak keterlaluan. Baginda juga merupakan seorang permaisuri yang sangat prihatin dan disenangi oleh rakyat Negeri Sembilan. Baginda seringkali dilihat mengiringi suami baginda ke majlis-majlis rasmi mahupun majlis-majlis melibatkan Agama Islam. Baginda juga seorang yang pemurah dengan senyuman.

Tuanku Aishah Rohani dikurniakan Darjah Kerabat Negeri Sembilan Yang Amat  Dihormati (D.K.N.S.) oleh suami baginda pada 21 April 2009. Sebelum bergelar permaisuri, baginda juga pernah dianugerahkan Darjah Dato' Paduka Tuanku Jaafar oleh Almarhum Tuanku Jaafar dan Pingat Pekerti Terpilih.

Tuanku Aishah bersama YM Raja Datin Seri Salbiah,isteri YAB Menteri Besar Negeri Sembilan.
Baginda merupakan Ahli Kuala Lumpur Speaker's Club, Inner Wheel Club, dan juga Rotary Club Kuala Lumpur. Baginda juga merupakan Penaung Pandu Puteri Negeri Sembilan dan Institut Wanita Negeri Sembilan. Pada Disember 2011, baginda telah dilantik sebagai Canselor Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menggantikan YMM Tuanku Najihah Binti Almarhum Tunku Besar Burhanuddin. Baginda merupakan Canselor kedua Universiti itu.

Selaku Canselor USIM.
DYMM Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud kini berusia 61 tahun dan baginda amat aktif  dalam kebajikan rakyat negeri baginda. Semoga Tuanku dan Tuanku Muhriz dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah untuk terus berkhidmat untuk Negeri Sembilan Darul Khusus.

Gambar kenangan :

Anakanda sulung baginda Tunku Ali Redhauddin.
Keluarga diraja Negeri Sembilan.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...