Anda Pengunjung Ke :

Sunday, 16 December 2018

DYMM Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani.WARISAN PERMAISURI diteruskan dengan kisah Permaisuri-permaisuri di negara kita. Kali ini giliran Permaisuri yang bertakhta di atas takhta Negeri Sembilan Darul Khusus. Baginda merupakan puteri Diraja Terengganu. Baginda ialah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan Darul Khusus Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud, D.K., D.K.(Pahang), D.P.T.J., P.P.T.

Ketika Istiadat Pertabalan Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.

Baginda diputerikan sebagai Yang Mulia Tengku Aishah Rohani Binti Tengku Besar Mahmud pada 19 Jun 1952 di Batu Gajah, Perak Darul Ridzuan. Baginda merupakan cucunda kepada Sultan Terengganu iaitu Almarhum Sultan Zainal Abidin III. Ayahanda baginda merupakan Tengku Sri Utama Raja Terengganu iaitu Yang Amat Mulia Tengku Besar Mahmud Ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin,PSD. Manakala bonda baginda pula ialah YBhg To' Puan Hajah Zainun Meriam Binti Haji Su Mahmud. Baginda merupakan cucu kepada Menteri Besar Terengganu Dato' Sri Amar Diraja Haji Ngah Muhammad Bin Yusuf. Ayahanda baginda Tengku Besar Mahmud yang berkelulusan University Oxford memegang jawatan didalam Kementerian Pertahanan sehingga tahun 1972 sebelum menjadi Datuk Paduka Maharaja Lela bermula tahun 1974 hingga 1984.

Ketika Istiadat Pertabalan Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan.

Baginda juga merupakan anakanda saudara kepada 3 orang Sultan Terengganu iaitu Almarhum Sultan Haji Muhammad II Muadzam Shah, Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah, dan Almarhum Sultan Ismail Nasiruddin yang merupakan Yang Di Pertuan Agong ke 4. Ini menjadikan baginda Tuanku Aishah Rohani bonda saudara kepada Sultan Terengganu KDYMM Sultan Mizan Zainal Abidin dan juga bonda saudara kepada KDYMM Raja Perempuan Perlis Tuanku Fauziah Binti Almarhum Tengku Abdul Rashid yang merupakan cucunda kepada Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. Tuanku Aishah Rohani juga merupakan sepupu kepada Almarhum Sultanah Asma Binti Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah yang merupakan bonda tiri kepada Almahum Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan bonda kepada KDYMM Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah. Ini menjadikan baginda berpangkat bonda saudara kepada Sultan Sallehuddin.


Baginda mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Sultan Sulaiman, Terengganu sebelum melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Convent Taiping Perak dan seterusnya ke sebuah sekolah terkenal di Kuala Lumpur iaitu Convent Bukit Nanas. Bertemu jodoh dengan DYMM Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir pada 25 April 1974 dikala usia baginda mencecah 22 tahun. Baginda bekerja di Citibank Kuala Lumpur sebelum bertemu jodoh dengan Tuanku Muhriz yang ketika itu bergelar YAM Tunku Besar Seri Menanti. Istiadat perkahwinan baginda diadakan di Istana Maziah Terengganu. Manakala Istiadat Bertandang diadakan di Istana Lama Seri Menanti Kuala Pilah dan Istana Munarah Seremban. Perkahwinan baginda berdua dikurniakan 3 orang puteri iaitu YAM Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin, YAM Tunku Zain Al Abidin, dan YAM Tunku Alif Hussien Saifuddin Al Amin. Putera bongsu baginda Tunku Alif Hussien mangkat pada 15 Januari 2016. 


Suami baginda, DYMM Tuanku Muhriz menaiki takhta Negeri Sembilan setelah kemangkatan Tuanku Jaafar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman pada tahun 2008. Penantian baginda terhadap takhta Negeri Sembilan selama 41 tahun yang akhirnya kembali kepangkuan baginda. Tuanku Muhriz diishtiharkan sebagai Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan ke 11 pada 29 Disember 2008 dan ditabalkan di Istana Besar Seri Menanti pada 26 Oktober 2009. Tuanku Aishah Rohani pula ditabalkan sebagai Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan pada 14 April 2009. Pertabalan Tunku Ampuan biasanya diadakan sebelum pertabalan Yang Di Pertuan Besar. 

Selaku Canselor USIM.

Tuanku Aishah Rohani merupakan seorang yang sangat sederhana. Penampilan baginda dalam kebanyakan majlis menyaksikan bahawa baginda tidak keterlaluan. Baginda juga merupakan seorang permaisuri yang sangat prihatin dan disenangi oleh rakyat Negeri Sembilan. Baginda seringkali dilihat mengiringi suami baginda ke majlis-majlis rasmi mahupun majlis-majlis melibatkan Agama Islam. Baginda juga seorang yang pemurah dengan senyuman.


Tuanku Aishah Rohani dikurniakan Darjah Kerabat Negeri Sembilan Yang Amat Dihormati (D.K.N.S.) oleh suami baginda pada 21 April 2009. Sebelum bergelar permaisuri, baginda juga pernah dianugerahkan Darjah Dato' Paduka Tuanku Jaafar (D.P.T.J.) oleh Almarhum Tuanku Jaafar dan Pingat Pekerti Terpilih (P.P.T.). Pada tahun 2014, baginda dikurniakan Darjah Kerabat Sri Indera Mahkota Pahang Yang Amat DiHomati bersempena sambutan 40 tahun pemerintahan KDYMM Sultan Haji Ahmad Shah sebagai Sultan Pahang.


Baginda merupakan Ahli Kuala Lumpur Speaker's Club, Inner Wheel Club, dan juga Rotary Club Kuala Lumpur. Baginda juga merupakan Penaung Pandu Puteri Negeri Sembilan dan Institut Wanita Negeri Sembilan. Pada Disember 2011, baginda telah dilantik sebagai Canselor Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menggantikan YMM Tuanku Najihah Binti Almarhum Tunku Besar Burhanuddin. Baginda merupakan Canselor kedua Universiti itu. DYMM Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud kini berusia 66 tahun dan baginda amat aktif  dalam kebajikan rakyat negeri baginda. Semoga Tuanku dan Tuanku Muhriz dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah untuk terus berkhidmat untuk Negeri Sembilan Darul Khusus.

Bersemayam di dalam Dewan Undangan Negeri Sembilan.


Keluarga bahagia Tuanku Aishah Rohani.


1 comment:

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...