Anda Pengunjung Ke :

Monday, 16 May 2016

Khas Sempena Sambutan Hari Guru 2016.

Sempena menyambut Hari Guru pada 16 Mei 2015, WARISAN PERMAISURI MELAYU ingin mengucapkan SELAMAT HARI GURU kepada Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Tuanku Bainun khasnya dan kepada semua guru di Malaysia amnya. Sesungguhnya peranan seorang guru amatlah besar kepada pembinaan sebuah bangsa bertamadun.

Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Tuanku Bainun : Permaisuri Pendidik.

Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Tuanku Bainun mendapat pendidikan awal di Sekolah Perempuan St. George, Pulau Pinang. Baginda seterusnya melanjutkan pelajaran di Maktab Perguruan Kirkby, Liverpool England pada tahun 1952. Sekembalinya ke tanah air pada tahun 1954, baginda mula mengajar di Sekolah Perempuan St. George. Seterusnya baginda mengajar di Sekolah Batu Road, Kuala Lumpur pada tahun 1956. Bermula tahun 1957 hingga 1959, Tuanku Bainun pernah mengajar di beberapa buah sekolah termasuk Sekolah King George V, Sekolah Sultan Mahmud Raub, Sekolah King Edward VII Taiping, Sekolah Raja Perempuan Ipoh, dan Sekolah Perempuan Methodist Kuantan. Pada tahun 1963, Tuanku Bainun berkhidmat di Sekolah Seri Ampang sehingga baginda bersara pada tahun 1979. Jawatan terakhir baginda dalam bidang perguruan adalah Penolong Kanan Sekolah Seri Ampang.Tuan Yang Terutama Yang Di Pertua Negeri Pulau Pinang Tun Datuk Seri Utama Dr Abdul Rahman Bin Abbas.

Tun Datuk Seri Utama Dr Haji Abdul Rahman Bin Haji Abbas menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu Permatang Sintok, Kepala Batas. Selepas itu, beliau mengikuti pengajian di Maktab Perguruan Sultan Idris, Tanjung Malim, Perak. Sebelum itu, beliau telah menjadi guru pada usia 14 tahun dan merupakan guru termuda di Kepala Batas ketika itu. Tun Datuk Seri Utama kemudiannya melanjutkan pelajaran dalam bidang sastera di Universiti Malaya pada usia 31 tahun. Beliau telah menjadi guru selama 20 tahun sebelum menyertai politik.

Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datuk Seri Utama Hajah Majimor Binti Shariff.

Toh Puan Datuk Seri Utama Majimor Binti Shariff memulakan pendidikan  di Sekolah St. Nicholas Convent, Alor Setar, Kedah. Kemudian beliau melanjutkan pendidikan di Sekolah St. Theresa Sungai Petani. Setelah menamatkan pendidikan di peringkat sekolah,.Toh Puan Datuk Seri Utama  memperolehi Sijil Pendidikan dari Maktab Perguruan Perempuan Melayu di Melaka. Kemudian Toh Puan Datuk Seri Utama berjaya menjalani kursus Bahasa Inggeris di Maktab Perguruan Bahasa, Kuala Lumpur. Toh Puan Datuk Seri Utama telah memulakan kerjayanya sebagai seorang pendidik mulai tahun 1964 sehingga tahun 1989 iaitu selama 25 tahun.

No comments:

Post a comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...