Anda Pengunjung Ke :

Wednesday, 22 April 2015

Bonda Yang Di-Pertuan Agong..


BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG PERTAMA TUANKU ABDUL RAHMAN IBNI ALMARHUM TUANKU MUHAMMAD,
DYMM Tuanku Ampuan Negeri Sembilan Tunku Puan Chik.
Isteri pertama kepada DYMM Tuanku Muhammad Ibni Almarhum Tuanku Antah. Bergelar Tuanku Ampuan Negeri Sembilan pada tahun 1888 hingga 1898.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KEDUA SULTAN HISAMUDDIN ALAM SHAH ALHAJ IBNI ALMARHUM SULTAN ALA'EDDIN SULAIMAN SHAH,
YM Cik Hasnah @ Aminah Binti Pilong.
Isteri kedua kepada DYMM Sultan Ala'eddin Sulaiman Shah Ibni Almarhum Raja Muda Musa. Berkahwin pada tahun 1895. Apabila beliau mangkat, beliau telah dimakamkan di Makam Diraja Jugra, Kuala Langat.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KETIGA TUANKU SYED PUTRA IBNI ALMARHUM SYED HASSAN JAMALULLAIL,
YM Che Puan Wan Teh Binti Endut.
Dilahirkan pada tahun 1898. Merupakan anak kepada Wan Endut Bin Penghulu Muhammad Desa dan Puan Zainab Binti Muhammad Taib. Isteri kepada Tuan Syed Hassan Ibni Almarhum Tuan Syed Mahmud Jamalullail,Bakal Raja. Beliau mangkat pada 27 Disember 1952 pada usia 54 tahun di Istana Arau dan dimakamkan di Makam DiRaja Arau,Perlis.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KEEMPAT TUANKU ISMAIL NASIRUDDIN SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN ZAINAL ABIDIN,
YM Cik Maimunah Binti Abdullah.
Isteri ketujuh kepada KDYMM Sultan Zainal Abidin III Muadzam Shah Ibni Almarhum Sultan Ahmad dan berkahwin pada tahun 1906. Beliau merupakan seorang wanita berketurunan Siam yang memeluk Islam. Meninggal dunia pada tahun 1918.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KEENAM TUANKU YAHYA PETRA IBNI ALMARHUM SULTAN IBRAHIM,
YM Che Puan Besar Cik Embong Binti Daud.
Dilahirkan pada tahun 1899 dan berkahwin dengan KDYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Muhammad IV sebagai isteri ketiga pada tahun 1916. Mangkat pada 31 Disember 1971 di Istana Batu, Kota Bharu pada usia 72 tahun. Dimakamkan di Makam DiRaja Langgar, Kota Bharu.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KETUJUH SULTAN HAJI AHMAD SHAH ALMUSTAIN BILLAH IBNI ALMARHUM SULTAN ABU BAKAR.
KDYMM Tengku Ampuan Pahang Tengku Ampuan Fatimah Binti Almarhum Sultan Sir Iskandar Shah,
D.K.(Pahang).

Diputerikan pada 1910 dan merupakan puteri kepada Sultan Perak. Isteri pertama kepada KDYMM Sultan Abu Bakar Riayatuddin Al Muazzam Shah Ibni Almarhum Sultan Sir Abdullah. Baginda berkahwin pada 23 Mei 1926. Bergelar Tengku Ampuan Pahang pada 28 Mei 1933 di Istana Terentang. Mangkat pada 23 Jun 1988 pada usia 78 tahun di Istana Indra Puri,Pekan.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KELAPAN SULTAN ISKANDAR IBNI ALMARHUM SULTAN ISMAIL,
DYMM Sultanah Aminah Binti Almarhum Ungku Ahmad,
D.K.,P.I.S.,Queen Elizabeth Coronation Medal.

Diputerikan pada 5 Februari 1905 di Johor Bahru. Isteri pertama kepada DYMM Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Ibrahim dan berkahwin pada 30 Ogos 1920 di Dewan Negara,Johor Bahru. Bergelar Sultanah Johor bermula 28 Oktober 1959. Mangkat pada 14 September 1977 akibat kemalangan jalan raya dan dimakamkan di Makam Sultan Abu Bakar, Bukit Mahmoodiah.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KESEMBILAN SULTAN AZLAN MUHIBBUDDIN SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN YUSUF IZZUDIN SHAH GHAFARULLAHU-LAH,
YTM Toh Puan Dewangsa Hajah Hatijah Binti Dato'Wangsa Ahmad,
Dilahirkan pada 1906 di Batu Gajah Perak. Anak kepada YBhg Dato' Sri Amar di-Wangsa Dato' Ahmad Bin Taib. Berkahwin dengan DYMM Sultan Yusuf Izzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Abdul Jalil Nasir pada 1925 sebagai isteri kedua. Dikurniakan gelaran Tengku Permaisuri pada tahun 1952. Bercerai dengan Sultan Yusuf dan berkahwin kali kedua dengan YBhg Dato' Tak Bin Haji Daud. Meninggal dunia pada 6 Julai 1992 pada usia 86 tahun di Labuh Cecil Rae, Canning Garden Ipoh. Dimakamkan di Tanah Perkuburan Sekedup, Batu Gajah Perak/

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KESEPULUH TUANKU JAAFAR IBNI ALMARHUM TUANKU ABDUL RAHMAN,
YM Che Engku Maimunah Binti Abdullah,
B.E.M.,P.J.K.
Dilahirkan di Grik,Perak pada 28 Oktober 1897. Nama asal beliau ialah Dulcibella Campbell. Anak kepada pasangan Clement Gilroy Campbell dan Juliet Ada Roderick. Berkahwin dengan DYMM Tuanku Abdul Rahman Ibni Almarhum Tuanku Muhammad pada tahun 1919 di Singapura. Beliau merupakan bekas jururawat di Hospital Besar Kuala Lumpur. Beliau bercerai dengan Tuanku Abdul Rahman. Beliau mangkat pada 20 Mac 1981 pada usia 84 tahun dan dimakamkan di Makam DiRaja Seri Menanti.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KESEBELAS SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH ALHAJ IBNI ALMARHUM SULTAN HISAMUDDIN ALAM SHAH ALHAJ,
DYMM Tengku Ampuan Hajah Jemaah Binti Almarhum Raja Ahmad,
D.K.(Selangor).
Diputerikan pada tahun 1900 di Bandar Temasha Kuala Langat. Berkahwin dengan DYMM Sultan Sir Hisamuddin Alam Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Ala'eddin Sulaiman Shah pada tahun 1919 di Istana Mahkota Klang sebagai isteri pertama. Ditabal sebagai Tengku Ampuan Selangor pada 26 Januari 1939 di Istana Mahkota. Merupakan Raja Permaisuri Agong Kedua Persekutuan. Baginda mangkat pada 8 April 1973 dan dimakamkan di Makam DiRaja Sultan Sulaiman Klang.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KEDUABELAS TUANKU SYED SIRAJUDDIN IBNI ALMARHUM TUANKU SYED PUTRA JAMALULLAIL,
KDYMM Tengku Hajah Budriah Binti Almarhum Tengku Ismail,
D.K.,S.S.P.J.,D.M.N.,S.M.N.,D.K.(Kelantan),
S.P.M.K.,A.M.N.,The Most Illustrious Order Of Chula Chom Klao(Thailand),The Great Cross Of Agriculture Merit(Cambodia), First Class Of The Order Of Precious Crown(Japan),Nahdar Star First Class (Pakistan),United Arab Republic Order of Makal Perfection.
Diputerikan pada 24 Mac 1924 di Kuala Krai Kelantan. Berkahwin dengan KDYMM Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail pada 7 Mac 1941 di Kampung Telipot Kota Bharu Kelantan sebagai isteri pertama. Ditabal sebagai Raja Perempuan Perlis pada 19 Januari 1946. Merupakan Raja Permaisuri Agong Ketiga Persekutuan. Mangkat sebagai Raja Perempuan Besar pada 28 November 2008 pada usia 84 tahun. Dimakamkan di Makam DiRaja Arau.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KETIGABELAS SULTAN MIZAN ZAINAL ABIDIN IBNI ALMARHUM SULTAN MAHMUD ALMUKTAFI BILLAH SHAH,

YTM Tengku Besar Terengganu Dato' Seri Hajah Sharifah Nong Fatimah Binti Syed Abdullah Al Sagoff,
D.K.,S.P.M.T.
Dilahirkan pada 7 Oktober 1939 di Singapura. Berkahwin dengan KDYMM Sultan Mahmud Al Muktafi Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Ismail Nasiruddin pada 15 April 1959 di Singapura. Merupakan anak kepada Syed Abdullah Bin Syed Salleh Al Sagoff dan Sharifah Aishah Binti Abdul Rahman Al Junied. Diberikan gelaran Tengku Besar Terengganu pada 4 Mac 1999. Kini berusia 75 tahun.

BONDA YANG DI-PERTUAN AGONG KELIMA DAN KEEMPATBELAS TUANKU ALHAJ ABDUL HALIM MUADZAM SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN BADLISHAH,
YAM Tunku Sofiah Binti Tunku Mahmud.
Diputerikan pada 29 April 1910 di Alor Star,Kedah. Berkahwin dengan KDYMM Sultan Badlishah Ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah pada tahun 1924 di Balai Besar, Alor Star. Beliau merupakan puteri kepada DYTM Raja Muda Kedah Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Ahmad Tajuddin dan Che Puan Zainab Awang. Beliau mangkat pada 10 Mac 1934 akibat kemalangan jalan raya pada usia 24 tahun.

1 comment:

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...