Anda Pengunjung Ke :

Wednesday, 22 April 2015

Jadual Pertabalan Sultan Perak.Ahli Dewan Negara Perak, Datuk Seri Azlanii Mohd Anuar Zaini dan Pengarah Penerangan Negeri Perak, Muhammad Aszahari Abdul Rahman telah memberi taklimat tentang perjalanan Istiadat Pertabalan Paduka Seri Sultan Perak ke 35 yang bermula pada 3 Mei 2015 dan akan berakhir pada 17 Mei 2015. Berikut merupakan atur cara bagi Istiadat Pertabalan Sultan Nazrin Shah :

3 Mei 2015 : Istiadat Meletak Kerja Pertabalan.

6 Mei 2015 : Istiadat Tabal Adat di Istana Iskandariah. Istiadat dimulakan dengan kawalan kehormat, Istiadat Pertabalan di Balairong Seri Istana Iskandariah, dan tembakan meriam sebanyak 21 das.

7 Mei 2015Sultan Nazrin akan menyempurnakan Istiadat Mengambil Air Bersiram Tabal di Tujuh Kuala Sungai Perak yang bermula di Kuala Kangsar. Pada sebelah malam, Istiadat Tabal Pusaka akan dijalankan di Balairong Seri Istana Iskandariah dan Istiadat Bersiram Tabal akan dilakukan di Panca Persada.

8 Mei 2015Sultan Nazrin berangkat menziarahi Makam Tok Temong di Kati, Kuala Kangsar dan Makam Alang Iskandar atau Marhum Teja di Kota Bharu, Gopeng. 

10 Mei 2015 : Sultan Nazrin dijadual melawat makam-makam Sultan Perak sekitar Kuala Kangsar disusuli di sepanjang pesisir Sungai Perak antaranya di Manong, Belanja, Parit, Bota, Lambor Kanan, Pulau Tiga dan Kampung Gajah sehingga 12 Mei.

13 Mei 2015Sultan Nazrin dijadualkan mula menziarahi makam-makam Sultan Perak menggunakan jalan air dengan menaiki bot khas yang dinamakan Balai Gambang dari Jeti Pasir Salak. Antara makam-makam yang akan diziarahi termasuk di Kampung Pasir Pulai, Kampung Bandar Baru, Kampung Teluk Memali, Tanjung Penangguh, Pasir Panjang Ulu dan makam terakhir di Kampung Durian Sebatang, Teluk Intan.

14 Mei 2015 : Menziarahi Beting Beras Basah di Bagan Datoh.

17 Mei 2015 : Majlis Menutup Kerja Pertabalan.


No comments:

Post a comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...