Anda Pengunjung Ke :

Tuesday, 21 April 2015

Pasangan DiRaja Paling Lama Hidup Bersama..


Pasangan DiRaja yang hidup bersama paling lama di Malaysia adalah pasangan Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan dan Tunku Ampuan Negeri Sembilan ke 10. Almarhum Duli Yang Maha Mulia Tuanku Jaafar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman dan Yang Maha Mulia Tuanku Najihah Binti Almarhum Tunku Besar Burhanuddin hidup sebagai pasangan suami isteri selama 66 tahun sehingga kemangkatan Almarhum Tuanku Jaafar pada tahun 2008. Tuanku Jaafar dan Tuanku Najihah mendirikan rumah tangga pada 8 Ogos 1942 ketika masing-masing berusia 20 tahun dan 18 tahun. Pasangan ini dikurniakan 3 orang putera dan 3 orang puteri. Menaiki takhta Negeri Sembilan sebagai Yang Di Pertuan Besar dan Tunku Ampuan pada tahun 1967 dan memerintah selama hampir 41 tahun. Tuanku Jaafar mangkat pada tahun 2008 pada usia 86 tahun. Manakala Tuanku Najihah kini berusia 90 tahun. 

Berikut merupakan antara pasangan DiRaja yang hidup bersama lebih 40 tahun :

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-lah dan Yang Maha Mulia Tuanku Bainun Binti Mohamad Ali.
Sultan Perak Darul Ridzuan ke 34, Sultan Azlan dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Bainun hidup bersama selama 59 tahun. Pasangan DiRaja ini mendirikan rumah tangga pada 9 Disember 1955. Sultan Azlan mangkat pada 28 Mei 2014 meninggalkan Tuanku Bainun yang kini berusia 82 tahun.

Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Putra Jamalullail Ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail dan Almarhum Yang Maha Mulia Tengku Budriah Binti Almarhum Tengku Ismail.
Tuanku Syed Putra dan Tengku Budriah hidup bersama selama 59 tahun. Pasangan ini berkahwin pada 7 Mac 1941 di Kampung Telipot,Kota Bharu Kelantan. Tuanku Syed Putra mangkat setelah memerintah Perlis selama 55 tahun pada usia 80 tahun manakala Tengku Budriah mangkat pada 28 November 2008 pada usia 84 tahun.

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Al Khalidi Ibni Almarhum Sultan Ibrahim dan Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultanah Aminah Binti Almarhum Ungku Ahmad.
Sultan Ismail dan Sultanah Aminah hidup bersama selama 57 tahun sehinggalah kemangkatan Sultanah Aminah pada 14 September 1977 akibat kemalangan. Pasangan ini berkahwin pada 30 Ogos 1920. Sultan Ismail mangkat pada 10 Mei 1981 pada usia 85 tahun.

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Abdul Jalil Nasiruddin Shah dan Almarhum Duli Yang Maha Mulia Raja Perempuan Taayah Binti Almarhum Raja Abdul Hamid.
Sultan Yussuf dan Raja Perempuan Taayah berkahwin selama 50 tahun sehingga kemangkatan Raja Perempuan Taayah pada 18 Februari 1962 pada usia 70 tahun. Sultan Yussuf pula mangkat setahun selepas itu iaitu pada 4 Januari 1963 pada usia 73 tahun.

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail dan Yang Amat Mulia Tunku Puan Hajah Zanariah Binti Almarhum Tengku Ahmad.
Sultan Iskandar dan Sultanah Zanariah hidup bersama selama 49 tahun sehingga kemangkatan Sultan Iskandar pada 22 Januari 2010. Pasangan ini berkahwin pada 20 Ogos 1961. Sultanah Zanariah kini berusia 75 tahun.

Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Abu Bakar Riayatuddin Al Muazzam Shah Ibni Almarhum Sultan Abdullah dan Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Fatimah Binti Almarhum Sultan Iskandar Shah Kadasullah.
Sultan Abu Bakar dan Tengku Ampuan Fatimah berkahwin selama 48 tahun sehingga kemangkatan Sultan Abu Bakar pada 7 Mei 1974. Pasangan ini berkahwin pada 23 Mei 1926. Tengku Ampuan Fatimah mangkat pada 23 Jun 1988 pada usia 78 tahun.

Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah dan Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultanah Bahiyah Binti Almarhum Tuanku Abdul Rahman.
Tuanku Abdul Halim dan Sultanah Bahiyah berkahwin selama 47 tahun sehinggalah kemangkatan Sultanah Bahiyah pada 24 Ogos 2003. Pasangan ini mendirikan rumah tangga pada 9 Mac 1956. Tuanku Abdul Halim kini 87 tahun.

Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Mahmud Al Muktafi Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Ismail dan Almarhum Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Bariah Binti Almarhum Sultan Sir Hisamuddin Alam Shah AlHaj.
Sultan Mahmud dan Tengku Ampuan Bariah hidup bersama selama 47 tahun. Mereka berkahwin pada 22 Mac 1951 di Istana Mestika,Selangor. Sultan Mahmud mangkat pada 14 Mei 1998 pada usia 68 tahun meninggalkan Tengku Ampuan Bariah tanpa mempunyai sebarang zuriat. Tengku Ampuan Bariah mangkat pada 21 Mac 2011 pada usia 78 tahun.

Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail dan Duli Yang Maha Mulia Raja Perempuan Perlis Tuanku Fauziah Binti Almarhum Tengku Abdul Rashid.
Tuanku Syed Sirajuddin dan Tuanku Fauziah telah berkahwin selama 47 tahun. Pasangan ini mendirikan rumah tangga pada 15 Februari 1967 di Kota Bharu Kelantan. Baginda berdua dikurniakan seorang putera dan seorang puteri.

Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Muhammad IV dan Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultanah Zainab Binti Almarhum Tengku Zainal Abidin.
Sultan Ibrahim dan Sultanah Zainab berkahwin selama 46 tahun sehingga kemangkatan Sultan Ibrahim pada 9 Julai 1960. Baginda berdua berkahwin pada 6 Julai 1914. Sultanah Zainab mangkat pada 28 September 1985 pada usia 88 tahun.

Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra dan Yang Maha Mulia Tengku Anis Binti Almarhum Tengku Abdul Hamid.
Sultan Ismail dan Tengku Anis telah berkahwin selama 46 tahun hingga ke hari ini. Baginda berdua berkahwin pada 4 Disember 1968. 

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Musa Ghiathuddin Riayat Shah Ibni Almarhum Sultan Sir Alaeddin Sulaiman Shah AlHaj dan Almarhum Yang Amat Mulia Tengku Permaisuri Sharifah Mastura Binti Syed Ahmad Shahabuddin.
Sultan Selangor sewaktu zaman pendudukan Jepun, Sultan Musa dan isterinya Tengku Permaisuri Mastura telah berkahwin selama 43 tahun. Pasangan ini berkahwin pada tahun 1912 sehingga kemangkatan Sultan Musa pada 8 November 1955. Tengku Sharifah Mastura pula mangkat pada 31 Julai 1959.

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Sir Hisamuddin Alam Shah AlHaj Ibni Almarhum Sultan Sir Alaeddin Sulaiman Shah AlHaj dan Almarhum Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Jemaah Binti Almarhum Raja Ahmad.
Sultan Hisamuddin Alam Shah dan Tengku Ampuan Jemaah berkahwin selama 41 tahun sehingga kemangkatan Sultan Hisamuddin pada 1 September 1960 ketika berusia 65 tahun. Baginda berdua mendirikan rumah tangga pada tahun 1919. Tengku Ampuan Jemaah mangkat pada 8 April 1973 pada usia 73 tahun.

Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir dan Duli Yang Maha Mulia Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud.
Tuanku Muhriz dan Tuanku Aishah Rohani telah hidup bersama selama 41 tahun. Pasangan ini berkahwin pada 25 April 1974 di Istana Maziah, Kuala Terengganu. Baginda berdua dikurniakan 3 orang putera.

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Iskandar Shah dan Almarhum Yang Maha Mulia Raja Perempuan Muzwin Binti Almarhum Raja Arif Shah.
Sultan Idris dan Raja Perempuan Muzwin hidup bersama selama 40 tahun. Baginda berdua mendirikan rumah tangga pada November 1943. Sultan Idris mangkat pada 30 Januari 1984 pada usia 60 tahun. Manakala Raja Muzwin mangkat pada 6 September 2011 pada usia 82 tahun.

Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim dan Almarhum Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Raja Perempuan Zainab Binti Almarhum Tengku Muhammad Petra.
Sultan Yahya dan Raja Perempuan Zainab berkahwin selama 40 tahun sehingga kemangkatan Sultan Yahya pada 29 Mac 1979. Pasangan ini berkahwin pada 4 Jun 1979. Raja Perempuan Zainab mangkat pada 75 tahun pada 9 Januari 1992.

2 comments:

  1. salam amirul... mcm lama x update blog nie jer. xde pun kisah prince of wales dtg Malaysia. 70th anniversary Queen Elizabeth dll... please

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. saya agak sibuk skrg. so insyallah bila dah tak busy sgt nanti saya akan active ber blogging balik. terima kasih atas keprihatinan.

      Delete

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...