Anda Pengunjung Ke :

Sunday, 3 February 2019

KeBawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah.


Warisan Raja & Permaisuri Melayu akan menulis tentang kisah hidup seorang putera raja yang kini bergelar Pemangku Raja bagi negeri Pahang Darul Makmur. Baginda merupakan waris ganti kepada Sultan Pahang Darul Makmur. Baginda yang dimaksudkan ialah KeBawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ria'yatuddin Al-Mustafa Billah Shah, D.K., S.S.A.P.

Ketika pemashyuran KDYMM Pemangku Raja Pahang.

Baginda diputerakan sebagai Yang Amat Mulia Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Tengku Mahkota Abdullah pada 17 September 1995 di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan. Baginda merupakan putera kedua kepada pasangan diraja KDYTM Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan KDYTM Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar. Tengku Hassanal merupakan cucunda kepada dua orang Yang Di-Pertuan Agong iaitu Yang Di-Pertuan Agong Ke-7 KDYMM Sultan Haji Ahmad Shah dan Yang Di-Pertuan Agong Ke-8 Sultan Iskandar Al-Haj. Ini menjadikan baginda seorang putera berdarah raja sepenuhnya. Baginda mewarisi ketokohan Almarhum nenda baginda Sultan Iskandar, Nenda baginda DYMM Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah serta ayahanda baginda. 


Tengku Hassanal mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan St Thomas, Kuantan bermula tahun 2002 hingga tahun 2005. Kemudiannya baginda melanjutkan pelajaran di Caldiccott Preparatory School, London bermula tahun 2006 hingga 2009. Pada tahun 2009, ketika berusia 14 tahun, baginda memasuki Sherbone School, London. Pada tahun 2015, pada usia 20 tahun, baginda melanjutkan pelajaran pada peringkat lebih tinggi di University Institute -The Geneva School of Diplomacy and International Relations, Switzerland. Baginda memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera Dalam Bidang Hubungan Antarabangsa pada tahun 2018. Tengku Hassanal juga mempunyai minat dalam bidang ketenteraan seperti ayahanda baginda. Pada 27 September 2018, baginda mengikuti Initial Cadet Familiarisation Training Programme, di Kem Batu 10, Pekan, Pahang. Baginda kini sedang mengikuti latihan ketenteraan di Akademi Tentera Diraja, Sandhurst, United Kingdom sehingga hujung tahun 2019. Akademi Tentera Diraja Sandhurst ini juga merupakan Alma Matter ayahanda baginda, Sultan Abdullah yang telah dianugerahkan pangkat Leftenan Muda oleh Yang Maha Mulia Ratu England pada tahun 1980.


Pada 18 Jun 2018, Tengku Hassanal diperkenan oleh paduka nenda baginda untuk dikurniakan gelaran Yang Amat Mulia Tengku Panglima Besar Pahang. Pengurniaan gelaran tersebut berikutan kemangkatan YAM Tengku Panglima Besar Pahang Tengku Ibrahim Tengku Sulaiman yang mangkat pada 28 November 2017. Pada 24 Oktober 2016, sempena Hari Keputeraan paduka nenda baginda Sultan Haji Ahmad Shah ke-86, Tengku Hassanal dikurniakan dengan Darjah Sri Setia Sultan Haji Ahmad Shah (S.S.A.P.) yang membawa gelaran "Dato' Sri". Istiadat tersebut disempurnakan oleh ayahanda baginda Tengku Mahkota Abdullah.


Disebabkan keuzuran paduka nenda baginda, Sultan Haji Ahmad Shah, maka Jumaah Pangku DiRaja Negeri sebulat suara mengisytiharkan Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah sebagai Sultan Pahang Ke-6 dan dimasyhurkan pada 15 Januari 2019. Maka, jawatan Tengku Mahkota Pahang telah kosong berikutan pemasyhuran Sultan Abdullah sebagai Sultan Pahang. Maka, negeri Pahang memerlukan seorang Waris Ganti yang bergelar KeBawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang mengikut Bab III Bahagian Pertama Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Pahang. Maka, sebagai putera sulung kepada Sultan Abdullah, Tengku Hassanal dinamakan sebagai Tengku Mahkota Pahang yang baru, menggantikan ayahanda baginda. Baginda telah dimasyhurkan sebagai KeBawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang pada 29 Januari 2019. Baginda dimashyurkan bersama bonda baginda yang bergelar KeBawah Duli Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Pahang.


Disebebkan ayahanda baginda dipilih sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Ke-16, maka Tengku Hassanal selaku Tengku Mahkota telah dimashyurkan sebagai KeBawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang. Baginda juga telah dikurniakan Darjah Kerabat Sri Indera Mahkota Pahang (D.K.) oleh ayahanda baginda. Pemerintahan negeri Pahang terletak dibawah naungan baginda selama 5 tahun bermula 31 Januari 2019. Pada usia 25 tahun, baginda diberikan satu tanggungjawab yang besar. Tugas rasmi pertama baginda selaku Pemangku Raja Pahang adalah berangkat menghadiri Istiadat Melafaz Dan Menandatangani Surat Sumpah Jawatan oleh ayahanda baginda sebagai Yang Di-Pertuan Agong Ke-16. 


Baginda diasuh dan dididik dengan sempurna oleh kedua ayahanda dan bonda baginda. Semenjak kecil, baginda telah didedahkan dengan kerja yang melibatkan kemasyarakatan. Baginda sering kali mengiringi kedua ayahanda dan bonda baginda melawat rakyat negeri Pahang. Terutama apabila banjir melanda negeri Pahang, baginda akan bersama ayahanda dan bonda melawat mangsa-mangsa banjir untuk memberikan bantuan. Baginda bertuah kerana mempunyai nenda dan juga ayahanda yang berjiwa rakyat, seringkali mencemar duli bersama rakyat jelata. 

Ketika majlis graduasi baginda.

Tengku Hassanal juga merupakan seorang putera yang meminati bidang sukan. Sukan polo amat sinonim dengan kerabat diraja Pahang. Tengku Hassanal merupakan seorang pemain polo yang handal. Pada 25 Jun 2016, baginda telah mengikuti acara perlawanan amal yang dinamakan The Jerudong Park Polo Trophy bersama HRH Prince William dan HRH Prince Harry di Cirencester Park Polo, England. Ayahanda baginda turut mencemar duli menyaksikan perlawanan itu. Selain polo, baginda juga meminati sukan ragbi, bola sepak, golf, menembak dan sukan rakyat. 

Selaku KDYMM Pemangku Raja Pahang.

Warisan Raja & Permaisuri Melayu merafak sembah tahniah kepada KDYMM Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Ibni Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah diatas pemashyuran sebagai Tengku Mahkota Pahang dan Pemangku Raja Pahang. Semoga KDYMM Tengku diberikan kesihatan yang baik dan menaungi negeri Pahang dengan jayanya. 1 comment:

  1. Cucunda AlMarhum Sultan Iskandar ibni AlMarhum Sultan Ismail dan AlMarhum Enche' Besar Hajah Kalsom

    ReplyDelete

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...