Anda Pengunjung Ke :

Saturday, 21 March 2015

Istiadat Siram Tabal Sultan Johor.


Istiadat Siram Tabal sempena Kemahkotaan Sultan Johor telah selamat disempurnakan petang tadi bermula pukul 3.30 petang. Istiadat ini diadakan di perkarangan Bukit Bintang, Istana Besar, Johor Bahru. Pasangan diraja Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dan Tuanku Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah yang berpakaian warna sedondon naik ke paterana panca persada setinggi 9 tingkat untuk istiadat itu.

Istiadat Siram Tabal didahului oleh bacaan doa oleh Mufti Kerajaan Johor Darul Ta'zim, Dato' Mohd Tahrir Shamsuddin. Bonda Sultan Johor, YAM Enche Besar Khalsom Abdullah menepung tawar kedua pasangan diraja itu. Turut hadir, kekanda Sultan Johor YAM Tengku Puan Panglima Tunku Kamariah Almarhum Sultan Iskandar dan adinda baginda Tunku Besar Zabedah Binti Almarhum Sultan Iskandar. Hadir sama, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim dan Che' Puan Khaleeda Bustamam, serta anakanda-anakanda Sultan Johor. 

Istiadat Siram Tabal ini diakan kira-kira satu setengah jam sehingga pukul 4.00 petang. Air dari 10 sungai dari 10 daerah di Johor digunakan untuk istiadat ini. Istiadat Siram Tabal ini merupakan simbolik pembersihan diri Sultan Johor sebelum dimahkotakan sebagai Sultan. Istiadat ini ditutup dengan bacaan doa oleh Mufti Dato' Tahrir Shamsuddin.
No comments:

Post a comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...