Anda Pengunjung Ke :

Sunday, 18 December 2011

Permaisuri Bertudung...

Seperti yang kita tahu,Permaisuri yang bertudung yang diketahui ramai ialah Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah dan Mantan Tengku Permaisuri Selangor Permaisuri Siti Aishah.Namun terdapat beberapa orang permaisuri yang memakai tudung antaranya Almarhum Tengku Ampuan Bariah yang bertudung setelah bergelar Tengku Ampuan Terengganu.Dua orang lagi adalah permaisuri yang bertakhta bukan pada zaman kita.Mereka ialah Almarhum Tengku Ampuan Jemaah dan Almarhum Raja Perempuan Taayah.Namun,gambar2 rasmi Tengku Ampuan Jemaah tidak menunjukkan baginda memakai tudung.Tapi,dari maklumat yang diperolehi baginda memang memakai tudung.Berikut senarai dan gambar permaisuri yang memakai tudung.

DYMM Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah,D.K.,D.M.N.,D.K.(Kedah),S.S.M.Z.,S.S.M.T.,Grand Cordon Of Chula Chom Kalo (Tahiland).Diputerikan pada 07 Disember 1973 di Kedah sebagai Cik Rozita bt Adil Bakeri. Berkahwin dengan DYMM Tuanku Mizan pada 28 Mac 1996. Pada waktu ini Tuanku Mizan adalah Yang DiPertuan Muda Terengganu. Dimasyhurkan sebagai Permaisuri Terengganu pada 12 Julai 1998 dengan gelaran Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Nur Zahirah, Permaisuri Terengganu. Walau bagaimanapun gelaran berkenaan telah ditukar kepada gelaran yang baru pada 05 Jun 2006 dan Baginda menggunakan gelaran Duli Yang Maha Mulia Sultanah Nur Zahirah.


YAM Pemaisuri Hajah Siti Aishah Binti Abdul Rahman,D.K.,D.M.N.,D.A.(Sarawak),Grand Cordon Of Chula Chom Klao (Thailand). 
Diputerikan pada 18 November 1971 di Kuala Lumpur sebagi Siti Aishah bt Abdul Rahman. Selepas berkahwin dengan Sultan Selangor, DYMM Tuanku Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj pada 03 Mei 1990 dalam usia 19 tahun, Baginda menggunakan gelaran Yang Teramat Mulia Che Puan Besar Selangor Siti Aishah. Pada 24 Oktober 1998 Baginda telah dilantik sebagai Tengku Permaisuri Selangor dengan gelaran Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor Siti Aishah dalam satu istiadat perlantikan yang diadakan di Balai Rongseri Istana Alam Shah, Klang, Selangor. Pada 26 April 1999 dilantik sebagai Raja Permaisuri Agong dengan gelaran Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong X1, Tuanku Siti Aishah. Walau bagaimanapun Baginda tidak dapat menghabiskan tempoh lima tahun sebagai Raja Permaisuri Agong kerana Suaminya, DYMM Tuanku Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj mangkat pada 21 November 2001. Baginda sempat menjadi Raja Permaisuri Agong selama tempoh dua tahun enam bulan sahaja.


Almarhum YMM Tengku Ampuan Bariah Binti Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Alhaj,D.K.,S.S.M.T.,S.P.M.T.,D.K.1.,D.K.11.(Selangor).


Diputerikan pada 31 Ogos 1933 di Istana Besar Klang SelangorBertemu jodoh dengan DYMM Almarhum Sultan Mahmud Al Muktafi Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Ismail Nasiruddin pada 22 Mac 1951 ketika baginda berusia 18 tahun.Namun perkahwinan baginda berdua tidak dikurniakan zuriatTiga tahun selepas berkahwin dengan Sultan Mahmud,Tengku Ampuan Bariah telah dikurniakan gelaran YTM Tengku Puan Muda Terengganu pada tarikh 7 April 1954.Setelah kemangkatan Almarhum Sultan Ismail pada 1979,Sultan Mahmud ditabalkan sebagai Sultan Terengganu yang baru.Adat istiadat pertabalan Tengku Ampuan Bariah sebagai DYMM Tengku Ampuan Besar Terengganu telah disempurnakan  pada 20 September 1979.Baginda menduduki takhta Terengganu selama lebih kurang 19 tahun sehinggalah kemangkatan Almarhum Sultan Mahmud pada tahun 1998.


 Almarhum Tengku Ampuan Selangor Tengku Ampuan Jemaah Binti Almarhum Raja Ahmad,D.K.


Tengku Ampuan Jemaah diputerikan pada tahun 1900 di Bandar Temasha Kuala Langat.SelangorPada tahun 1920,ketika baginda berusia 20 tahun,Tengku Ampuan Jemaah telah mendirikan rumah tangga dengan Almarhum DYMM Sultan Hisamuddin Alam Shah Alhaj ibni Almarhum Sultan Alaedin Sulaiman Shah.Ketika itu Sultan Hisamuddin merupakan pengiring diraja kepada Sultan Alaedin.Tengku Ampuan Jemaah ditabalkan sebagai Tengku Ampuan Selangor pada tarikh 26 Januari 1939 ketika baginda berusia 39 tahun.Namun suami baginda diturunkan takhta pada zaman pendudukan Jepun.Jawatan baginda diambil alaih oleh Permaisuri Sharifah Mastura.Namun,setelah British kembali,Takhta Selangor telah dikembalikan kepada baginda berdua.Baginda menduduki takhta kerajaan Selangor sebagai Tengku Ampuan selama lebih kurang 17 tahun.Almarhum DYMM Raja Perempuan Taayah Binti Almarhum Raja Abdul Hamid.Raja Perempuan Taayah diputerikan pada tahun 1892.Mendirikan rumah tangga dengan Almarhum Sultan Yussuf Izzudin pada 21 Mac 1912 ketika usia 20 tahun.Menjadi Raja Perempuan Perak sehingga kemangkatan baginda pada 18 Februari 1962.Merupakan Permaisuri terawal yang memakai tudung semasa menjalankan tugas sebagai Raja Perempuan.

Sebagai tambahan,saya selitkan juga senarai Puteri-Puteri Raja yang memakai tudung dengan sempurna.Antaranya Tengku Puteri Utama Perlis,Tengku Puan Pahang dan lain-lain lagi.

YAM Tengku Puteri Utama Perlis Dato' Seri Diraja Sharifah Salwa Binti Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail, S.S.P.J., S.P.M.P.

YAM Tengku Puteri Mahkota Perlis Dato' Seri Sharifah Fazira Binti Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, S.P.M.P.

YAM  Tengku Puteri Datin Paduka Arafiah Binti Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

YAM Tunku Deborah Binti Almarhum Tuanku Munawir,D.K.Y.R.

DYTM Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum Sultan Iskandar,D.K.(Pahang),D.K.(Johor),S.P.M.J. 

YAM Tengku Amalin Aishah Putri Binti Sultan Ismail Petra.

Nota kaki : Jangan lupa untuk "LIKE" laman Facebook WARISAN PERMAISURI MELAYU

No comments:

Post a Comment

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...